Připraveny atraktivní akce

Kultura - 27. 05. 2021
Připraveny atraktivní akce

 

PARDUBICE – Protiepidemická opatření se postupně uvolňují a milovníci hradů, zámků a výprav za poznáním se radují. Od června opět obnovuje komentované prohlídky a procházky po zámku i po centru Pardubic také Východočeské muzeum v Pardubicích.

 

„Od příštího týdne mohou návštěvníci každou celou hodinu přijít na exteriérovou prohlídku Od hradu k zámku: proměny pernštejnské rezidence, kde představujeme stavebně historický vývoj pardubického zámku. Novinkou v rámci okruhu bude návštěva zámecké kaple Tří králů, které byla po dobu rekonstrukce uzavřena,“ zve ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

 

Na sobotní odpoledne 5. června muzeum chystá dvě mimořádné procházky po centru Pardubic. „První věnujeme stavbám architekta Oldřicha Lisky, od jehož narození v dubnu uplynulo 140 let. V Pardubicích je například autorem domu Na Kopečku na třídě Míru,“ vysvětluje vedoucí oddělení služeb Matěj Bekera, autor knihy Oldřich Liska – architekt východočeské moderny a zároveň tvůrce prohlídky. „Druhá prohlídka pak představí stavební činnosti pánů z Pernštejna v Pardubicích,“ dodává.

 

 

Jedinečnou příležitost projít si výstavu s jejím autorem budou mít návštěvníci hned několikrát. V neděli 30. května představí svou výstavu Nížina fotograf Radek Kalhous. „Výstavou Pernštejnské ženy a Evropa provede 16. června jeden z autorů, historik Pavel Marek z Univerzity Pardubice. V neděli 20. června výstavu oživí vtipná divadelní scénka o rodinném životě, ukazující dobové názory na postavení mužů a žen ve společnosti. Je proložena ukázkami španělské módy 16. století a jejího přijetí v českých zemích. Dialogy jsou založené na dobových písemných pramenech, například dopisu Polyxeny z Pernštejna o nedostatečné výbavě její neteře,“ upozorňuje Bekera.

 

 

V úterý 22. června se poprvé po několikaměsíční přestávce uskuteční oblíbená dětská prohlídka Superhrdinové aneb legendy a pověsti v Pardubicích. V sobotu 26. června svá vrata po několikaměsíční pauze otevře kryt civilní obrany – od 11 hodin pro dětské návštěvníky a ve 13 hodin pro dospělé.

 

 

Na všechny uvedené prohlídky je nutné si předem rezervovat vstupenky – buď přímo v rezervačním formuláři na webu muzea, nebo na e-mailu rezervace@vcm.cz, případně i na telefonním čísle 607 034 110. Více informací:  www.vcm.cz/akce a www.vcm.cz/zamek/prohlidky

 

 

Přehled nejbližších prohlídek:

29. 5. – 7:00 – Ornitologická vycházka

30. 5. – 14:00 – komentovaná prohlídka výstavy Nížina s Radkem Kalhousem

5. 6. – 13:00 – Po stopách Oldřicha Lisky v Pardubicích

5. 6. – 14:00 – Pardubice za pánů z Pernštejna

16. 6. – 16:00 – Pernštejnské ženy a Evropa s Pavlem Markem

19. 6. – 13:00 – Po stopách Pernštejnů v Pardubicích
20. 6. – 14:00 a 16:00 – Divadelní okénko do pernštejnské doby – kostýmovaná prohlídka

22. 6. – 16:00 – Superhrdinové aneb legendy a pověsti v Pardubicích

26. 6. – 11:00 – Tajný kryt (pro děti)

26. 6. – 13:00 – Kryt civilní obrany v zámeckých valech

(skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Letní kino Rebel nově

Letní kino Rebel nově

Miloslav Šmídmajer je připraven navázat na vše pozitivní, co vymyslel a vykonal Jan Motyčka

Na kolonádě i na festivalech

Na kolonádě i na festivalech

Prázdninové koncerty Komorní filharmonie Pardubice

V hudbě život Čechů

V hudbě život Čechů

Festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Pohádka na Kunětické hoře

Pohádka na Kunětické hoře

Východočeské divadlo promění dominantu Polabí na Čertův hrad

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Významná osobnost se ujme svého postu od sezony 2025-2026

Náhradní tvář

Náhradní tvář

Petr Nikl se vrací k malbě v nové výstavě