Dar od Foxconnu i dotace

Město Pardubice - 31. 05. 2021
Dar od Foxconnu i dotace

 

PARDUBICE - Výuka češtiny bude pro děti cizinců navštěvujících základní školy ve městě zas o něco jednodušší. Umožní to nové interaktivní pomůcky, které si školy pořídily či teprve pořídí díky sponzorskému daru v celkové výši 180 tisíc korun od společnosti Foxconn. Žáci tak budou moci pracovat s novými tablety, slovníky či učebnicemi nebo rozvíjet své znalosti prostřednictvím interaktivní tabule.

 

 

„Jsem rád, že se nám podařilo se společností Foxconn jako významným zaměstnavatelem domluvit na každoroční spolupráci, kdy městu pomáhá s integrací dětí z rodin cizinců v našich školách, navíc takovou formou, kdy si samy školy mohou určit, jaké pomůcky pro děti pořídí. Cílem spolupráce je žákům-cizincům výuku českého jazyka co nejvíce usnadnit, znalost jazyka je naprostý základ, pro děti navíc bude snazší také výuka dalších předmětů,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký s tím, že město investovalo v posledních letech stovky milionů korun do vybavení odborných učeben, konektivity a řešení bezbariérovosti v městem zřizovaných školách.

 

 

Pět základních škol bylo již obdarováno v loňském roce celkovou částkou 150 tisíc korun. Tehdy si ZŠ Erno Košťála, ZŠ Závodu míru, ZŠ Benešovo náměstí, ZŠ Bratranců Veverkových a ZŠ Štefánikova za obdrženou částku pořídily tablety s překladači, didaktické hry, slovníky a logopedické pomůcky. „V letošním roce sponzorský dar v celkové výši 180 tisíc korun putuje do ZŠ Prodloužená, ZŠ npor. Eliáše, ZŠ Staňkova, ZŠ Spořilov, ZŠ Družstevní a ZŠ Ohrazenice, které nyní mohou rozšířit svou základnu výukových pomůcek o další moderní vybavení,“ objasňuje Pavel Kožený ze společnosti Foxconn. Například ZŠ Prodloužená a ZŠ Ohrazenice vyčlenily tyto peníze na koupi tabletů, v ZŠ Spořilov se díky daru žáci budou moci učit z nových slovníků, v ZŠ Družstevní pro změnu z nových učebnic a na ZŠ Staňkova vznikla knihovnička pro cizince obsahující pracovní sešity, knížky či odbornou literaturu v cizích jazycích. „Z finančního daru jsme zakoupili novou interaktivní tabuli, která velmi usnadňuje výuku českého jazyka, má však i širší využití v dalších vyučovaných předmětech pro všechny žáky,“ sděluje František Němec, ředitel polabinské základní školy npor. Eliáše.

 

 

Kromě spolupráce s firmou Foxconn město čerpá dotaci z programu Ministerstva vnitra ČR na podporu integrace cizinců na lokální úrovni, a to v rámci projektu Podpora integrace cizinců – Pardubice 2021, díky němuž budou mít školy k dispozici finanční prostředky nezbytné k tomu, aby mohly dětem cizinců poskytnout potřebnou intenzivnější výuku českého jazyka. „Dotace je poskytována ze státního rozpočtu, přičemž tento dotační program pokrývá 90 procent z celkové částky projektu, zbylých 10 procent je hrazeno z městského rozpočtu. Celkový objem finančních prostředků projektu na rok 2021 činí 1 872 000 korun, přičemž projekt běží od ledna do prosince s výjimkou hlavních prázdnin. Město žádá o dotaci již čtvrtý rokem, a to vždy pro školy vybrané podle nejvyššího počtu cizinců v daném školním roce,“ dodává Olga Havlíková, vedoucí odboru školství pardubického magistrátu s tím, že město chce prostřednictvím dotačních peněz podpořit především třídní učitele dětí cizinců, kteří se po skončení vyučování věnují integraci dětí, doučování a výuce českého jazyka. (iko) Foto: MĚSTO PARDUBICE

 

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD