Recyklace je prospěšná

Město Pardubice - 04. 06. 2021
Recyklace je prospěšná

 

PARDUBICE - Loňská izolace během koronavirové pandemie, kdy se lidé více věnovali zvelebování svých příbytků, přispěla i k nárůstu množství starých elektrospotřebičů, odevzdaných k recyklaci. Z Pardubic v roce 2020 putovalo k opětovnému využití více než 272 tun vyřazených spotřebičů, což je téměř o pětinu více než v roce předchozím.

 

 

„Naši obyvatelé se tím, že odevzdali vysloužilá elektrozařízení k recyklaci, významnou měrou podíleli na zlepšení životního prostřední. Do ovzduší tak například nešlo přes tři tisíce tun oxidu uhličitého, který je obecně považován za hlavní příčinu globálního oteplování, nemalé úspory to představuje v oblasti energií a do oběhu se díky recyklaci v Pardubicích odevzdaných spotřebičů vrátilo téměř 157 tun železa, 5,5 tuny mědi nebo téměř sedmi tun hliníku,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za životní prostředí Jan Nadrchal s tím, že pro město jsou příjemným bonusem i finanční prostředky, které za oddělený sběr elektroodpadu získá (loni cca 360 tisíc korun). „Náklady na odpadové hospodářství Pardubic pokrývají platby od občanů ročně zhruba ze 73 procent, zbytek, tedy více než 20 milionů korun doplácí město,“ dodal náměstek.

 

 

Do třídění a recyklace elektrospotřebičů se Pardubice letos zapojují již osmnáctým rokem, obyvatelé mohou vysloužilá elektrozařízení odevzdávat do sběrných dvorů či speciálních kontejnerů na elektroopad rozmístěných po městě.  Vedle elektra mohou pardubičtí občané separovat i plasty a drobné kovové obaly od nápojů a potravin, sklo, papír, textil, jedlé oleje a bioodpad. (NaH) Foto: trideniodpadu.cz

 

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla