Devět zastavení

Město Pardubice - 08. 06. 2021
Devět zastavení

 

PARDUBICE - Městský festival amatérského umění letos bude! Jubilejní dvacátý ročník akce Zrcadlo umění se měl původně konat v roce 2020, vinou pandemie koronaviru byl ovšem posunut až na letošní rok. Uskuteční se v netradiční, takřka výhradně výtvarné podobě v polovině června, nabídne devět zastavení na různých místech ve městě a zajímavý doprovodný program.

 

 

„Situace způsobená opatřeními proti šíření koronaviru významným způsobem zasáhla do kulturního a společenského dění, jsem tedy nesmírně rád, že se Zrcadlo umění uskuteční. Aktuální situace nás v průběhu příprav přiměla zamyslet se nad stávajícím konceptem slavností, letošní podoba festivalu tak dostala zcela novou tvář. Věřím však, že všechny účastníky akce zaujme, poučí i potěší,“ uvedl náměstek primátora zodpovědný za kulturu Jan Mazuch. „Věděli jsme, že chceme Zrcadlo umění uspořádat, a přemýšleli, jakou formu zvolit, abychom připravený program nemuseli rušit nebo výrazně redukovat. Zaměřili jsme se tedy letos na program spojený s výtvarným uměním, do kterého budou všichni návštěvníci aktivně zapojeni, a to ve čtvrtek 17. a v pátek 18. června,“ potvrdil zájem akci uskutečnit Miloš Adamů, ředitel pořadatelského DDM ALFA.

 

 

Po oba dny čeká účastníky akce procházka plná různých aktivit, která začne v historickém srdci Pardubic, na Pernštýnském náměstí. „Přes Zámek se skrze zrekonstruované Tyršovy sady a moderní Třídu Míru dostanete až na Hvězdárnu barona Artura Krause na Dukle. Stejně, jako bude cesta plynout stále do modernějších částí města, budou i jednotlivá zastavení vypovídat o modernější a modernější době,“ láká za pořadatele Miloš Adamů.

 

 

Zrcadlo umění nám svým zaměřením od renesance do současnosti evokuje těžká období v porovnání dnešní pandemie s výrazným příslibem lepších časů. „Jako jedno z lákadel, která budou součástí celkem devíti zastavení, můžeme jmenovat například jedno z nich, kde si návštěvníci vyzkouší, jak vlastně fungovala Camera obscura, což je pradědeček všech fotoaparátů. Všichni příchozí budou překvapeni, jak trnitá cesta vedla k dnešní době, ve které pořízení fotografie jest samozřejmostí v podstatě ničím neomezenou a naopak, jak složité bylo pořízení jakéhokoliv obrazového záznamu na začátku historie fotografování,“ přibližuje Miloš Adamů.

 

 

Zrcadlo umění 2021 se nebude týkat jenom výtvarného umění. „Po oba dny se na Pernštýnském náměstí budou konat koncerty - ve čtvrtek ve 20 hodin navodí skvělou atmosféru legenda pardubické folkové scény, pardubické uskupení Marien. V týž čas v pátek ožije Pernštýnské náměstí hudbou skupiny Sinusoida,“ jmenuje ředitel Adamů. Součástí Zrcadla umění bude samozřejmě i spousta doprovodných akcí. Během putování budou návštěvníky doprovázet muzikanti, těšit se můžete ale i na několik výtvarných nebo fotografických výstav, nebo hodování ve staročeském duchu.

 

 

„Všichni samozřejmě víme, že doba je složitá a ani v rámci Zrcadla umění zatím nemůžeme s jistotou říct, jaká bude jeho konečná podoba. Rádi bychom se na všech stanovištích s návštěvníky potkali, jsme ale připraveni také na variantu, kdy to nebude možné. U každého stanoviště tak v případě, že se na něm spolu nepotkáme, naleznete informační tabuli s QR kódem, pod kterým najdete podrobné návody, jak si výrobek můžete vyrobit i bez nás,“ dodává závěrem Miloš Adamů. (atu) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý