Podpora talentům

Kultura - 15. 06. 2021
Podpora talentům

 

PARDUBICE - Již tuto středu 16. června se v Sukově síni Domu hudby uskuteční finále talentové soutěže „Hraj online!“, kterou vyhlásila Komorní filharmonie ve spolupráci se stipendijním programem MenART a přehlídkou neprofesionálních varhaníků Organum regium. Partnerem soutěže je ZUŠ OPEN.

 


Soutěže se mohli zúčastnit žáci ZUŠ sídlících na území Pardubického kraje. Vypsány byly čtyři soutěžní kategorie: hra na klavír, hra na dechové dřevěné, dechové žesťové a smyčcové nástroje. Každá kategorie byla rozdělena do dvou věkových skupin – do 15 a do 20 let. Celkem se přihlásilo 55 soutěžících z 15 různých základních uměleckých škol. Jelikož soutěž probíhala ve své první fázi distančně, soutěžící museli pořídit videonahrávku soutěžní skladby dle svého výběru v minimálně délce 3 minuty a tu do poloviny května zaslat pořadatelům.

 

 

Videonahrávky byly v prvním kole posuzovány odbornými porotami. Z přihlášených nahrávek vybraly celkem 21 mladých talentů, kteří postoupili dále. Nyní se pořadatelé těší na finálové kolo, které sice proběhne bez publika, ale už prezenčně. Finálové porotě složené z osobností profesionální hudební scény bude předsedat známý český houslový virtuos Václav Hudeček.

 

 

Vítězové jednotlivých kategorií budou známi v 16 hodin a získají 2 x 60 minutový masterclass s hráčem Komorní filharmonie Pardubice zaměřený na přednes skladby určené pro natáčení s Komorní filharmonií a následně s ní také natočí audiovizuální nahrávku, která bude umístěna na sociálních sítích pardubické filharmonie.

 

 

„Hlavním cílem a „hnacím motorem“ k přípravě soutěže byla podpora dětí, které se učí hře na hudební nástroj. V důsledku epidemiologické situace základní umělecké školy vyučovaly s krátkými přestávkami distančně již od loňského března. Jejich žáci se až do poloviny dubna vzdělávali na dálku, což mnohdy způsobovalo obtíže jak jim, tak jejich pedagogům. Sekundárně se pak soutěž snaží o výchovu budoucích posluchačů a možná i hráčů Komorní filharmonie Pardubice. Videa, která nám žáci a jejich učitelé zaslali, byla na vysoké interpretační úrovni. Jsem moc rád, že poroty měly opravdu velmi těžké rozhodování.“ přibližuje okolnosti, za kterých tato soutěž vznikla Jaroslav Šlais, který vede edukativní projekty Komorní filharmonie. (AŽ) Foto: KOMORNÍ FILHARMONIE



Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková