Filharmonie odtajnila program

Kultura - 25. 06. 2021
Filharmonie odtajnila program

 

PARDUBICE - Nová koncertní sezona Komorní filharmonie nabídne stejný počet klasických koncertních programů jako v předchozích letech, ovšem s jednou „kosmetickou“ změnou. Koncerty nebudou pojmenovány jako abonentní, neboť filharmonie pro novou 53. sezonu zcela výjimečně nenabízí předplatné. Vstupenky na klasické koncerty budou v prodeji jednotlivě, a to vždy 14 dnů před termínem jejich konání. Jde pouze o dočasné opatření.

 

 

Nadále zůstává v nabídce deset základních koncertních programů po dobu celé sezony, každý měsíc v pondělí a ve středu ve stanovených termínech. U šesti vybraných programů se koncert uskuteční také v úterý.

„Při volbě skladeb do programu nové sezony jsme dbali jak na dramaturgickou pestrost a atraktivitu nabízených titulů, tak na to, aby kromě skladatelů zvučných jmen dostali prostor i ti méně známí,“ uvedlo na páteční tiskové konferenci vedení Komorní filharmonie.

 

 

Jednou z hlavních událostí sezóny se stane vůbec první hostování světové klarinetistky číslo jedna v Pardubicích Sharon Kam. Umělkyně izraelského původu vystupuje na předních pódiích ve světě. Pro pardubické koncerty se rozhodla nastudovat mimo jiné i skladbu soudobého českého autora Ondřeje Kukala.

 

 

Sezonu zarámují vystoupení dvou předních houslistů současnosti –populární Pavel Šporcl přednese na zahájení sezony houslový koncert Felixe Mendelssohna-Barholdyho a mladý vítěz mezinárodních soutěží, představitel nové generace, umělec česko-palestinského původu Milan Al-Ashhab na závěrečném koncertu sezony v červnu houslový koncert Petra Iljiče Čajkovského. Šéfdirigent orchestru Stanislav Vavřínek nastuduje tři klasické programy a tradičně povede orchestr při zahajovacích koncertech. V sezoně se dále v Pardubicích objeví Smetanovo trio, klavírista Martin Kasík, varhaník Roman Perucki, cembalistka Edita Keglerová, klavírista Jan Bartoš nebo také houslista Jakub Junek s významným houslistou Bohuslavem Matouškem, který se při provedení dvojsólového Koncertu pro housle, violu a orchestr e moll Maxe Brucha ujme právě violového partu. Dalším dvojsólovým dílem, na které jsou v nové sezoně posluchači zváni, je Mozartův slavný Koncert pro flétnu, harfu a orchestr. K provedení tohoto díla se na pódiu Sukovy síně sejdou harfenistka Jana Boušková spolu s flétnistou Janem Ostrým. Krásná kombinace zvuku harfy a flétny bude o to atraktivnější, že se koncert uskuteční pod taktovkou Petra Altrichtera, který patří mezi nejvýznačnější české dirigenty a jeho jméno je skutečným pojmem i v zahraničí.

 

 

Zahraniční dirigenty budou zastupovat Martin Lebel (Francie), Martin Sieghart (Rakousko) a Yu-An Chang, který pochází z Taiwanu a vedle účinkování u různých orchestrů ve světě je dirigentem-asistentem šéfa Boston Symphony Orchestra Andrise Nelsonse.

 

 

Zpestřením sezony bude koncertní provedení Bendova melodramu Ariadna na Naxu, které se uskuteční ve spolupráci s festivalem Melodramfest či například „Groteska s filharmonií“, při které se orchestr postará o živý doprovod k němému filmu promítanému na velkém plátně. Oním filmem bude legendární Frigo na mašině s Busterem Keatonem alias Frigem. Dirigentem a autorem originální hudby je Robert Israel z USA. Zájem bude jistě také o Aprílové swingování, jehož protagonistou bude jazzový a swingový zpěvák Jan Smigmator, či o koncert čtyřlístku skvělých saxofonistů známých pod jménem Bohemia Saxophone Quartet.

 

 

Nebude chybět ani Vánoční koncert, při kterém se představí sborová tělesa (Královéhradecký dětský sbor Jitro, smíšený sbor Jitro a pardubické Continuo) a mimo jiných skladeb dojde také na slavnou „Rybovku“. Již tradičně je v nabídce také Silvestrovský koncert. Jeho letošním protagonistou je tenorista Daniel Matoušek, který posluchačům zpříjemní pozdní odpoledne posledního dne roku známými italskými písněmi a melodiemi v symfonické úpravě pro orchestr, vedený při této příležitosti Janem Kučerou.

 

 

I v nadcházející sezoně pokračuje Komorní filharmonie ve spolupráci s Basketbalovým klubem JIP Pardubice. Společně zrealizují již osmý ročník projektu Hrajeme spolu za Pardubice.

Blíže o jednotlivých koncertech a podrobnosti k prodeji vstupenek na www.kfpar.cz  (zr)

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková