Počiny a přešlapy roku

Region - 06. 11. 2021
Počiny a přešlapy roku

OSTRAVA / PARDUBICE - Republikové shromáždění Sdružení místních samospráv České republiky ve čtvrtek kromě volby nového vedení vyhlásilo také výsledky anket Počin roku a Přešlap roku v oblasti samosprávy. V obou kategoriích byl v hlavní roli stavební zákon. Zatímco anticenou za podobu stavebního zákona bylo oceněno Ministerstvo pro místní rozvoj, tak Počinem roku se stal návrh Pardubického kraje směřující k odložení účinnosti stavebného zákona, který předložil hejtman Martin Netolický.

 

„Ocenění od starostů měst a obcí za naši legislativní iniciativu jen dokazuje, že nová podoba stavebního zákona je pro samosprávy nepřijatelná. Ukazuje se, že byla protlačena politicky na sílu bez hledání širší shody v území, a to především s těmi, kterých se ve výsledku bude také dotýkat, a to jsou města a obce,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se novým stavebním zákonem dlouhodobě zabývá a návrh zákonodárné iniciativy spočívající v odložení účinnosti stavebního zákona krajským zastupitelům předložil.

 

„Nové složení poslanecké sněmovny nám dává velkou naději, že nový stavební zákon ve stávající schválené podobě bude minimálně o rok odložen, čímž se vytvoří prostor pro skutečnou odbornou debatu napříč politickým spektrem se zapojením všech sdružení zastupujících zájmy krajů, měst a obcí. Musíme si uvědomit, že novým stavebním zákonem tak, jak je navržen, de facto reformujeme celou veřejnou správu na úseku stavebního práva, což znamená obrovské změny a nejistotu v době, kdy je naopak nezbytné výstavbu a investiční činnost urychlit,“ řekl hejtman Netolický.

 

Na druhém místě v kategorii Počin roku skončila iniciativa „Milostivé léto“, na třetím místě pak Senát ČR za úpravu tzv. daňového balíčku, čímž bylo zabráněno vyšším výpadkům v příjmech samospráv. V rámci anticeny Přešlap roku získalo Ministerstvo pro místní rozvoj za podobu stavebního zákona 69 procent všech hlasů. Na druhém místě se umístil odpadový zákon, a na třetím pak povinnost zveřejňovat vyhlášky samosprávných celků v centrálním registru.

            
Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života