Řešení pro sociální služby

Region - 02. 02. 2022
Řešení pro sociální služby

PARDUBICKO - Pardubický kraj hostil v minulých dnech zasedání komise Rady Asociace krajů České republiky pro sociální věci. Zúčastnili se ho také ministr práce a sociálních věcí (MPSV) Marian Jurečka a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Hlavními tématy bylo financování a plánování sociálních služeb.

 

„Základem dalšího postupu je shromáždit zkušenosti z jednotlivých krajů a sjednotit se na návrzích změn v oblasti plánování a financování, které by měly být předloženy MPSV jako shodné stanovisko za kraje. Pardubický kraj, který vede pracovní skupinu pro plánování a financování sociálních služeb proto obeslal ostatní kraje s dotazníkovým šetřením. Ptali jsme se, co v těchto oblastech funguje a co nefunguje a co by mohlo pomoct. Na mnoha věcech jsme se shodli, například na potřebě předvídatelnosti financování sociálních služeb, na nastavení priorit rozvoje sociálních služeb ze strany MPSV, sjednocení parametrů pro výpočet výše dotací. Dohodli jsme se také, že utvoříme dva týmy pro plánování a financování, které navržená řešení podrobně rozpracují do příštího jednání komise,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

 

„Představili jsme také ostatním krajům nejen informace o sociálních službách v Pardubickém kraji, ale také oblasti, v kterých můžeme nabídnout své zkušenosti a inspiraci pro ostatní kraje, jako je transformace dětských domovů, podpora sociálního podnikání a přínosy Burz filantropie,“ komentovala vedoucí odboru sociální věcí Helena Zahálková.

 

Inspirací byly i zkušenosti z dalších krajů. Například jak Ústecký kraj pracuje s vyloučenými lokalitami, v Kraji Vysočina se zabývají spoluprací pobytových sociálních služeb s mobilními paliativními týmy a Jihomoravský kraj rozjíždí kampaň na podporu pěstounství s nabídkou zapojení do kampaně i pro ostatní kraje. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života