Hospodařit efektivněji

Region - 16. 02. 2022
Hospodařit efektivněji

PARDUBICKO - Systematické nakládání s dešťovou vodou pomáhá zlepšovat životní prostředí i kvalitu života lidí. I proto se Pardubický kraj zajímá o to, jak nakládat se srážkovými vodami ve svých zařízeních.

 

Efektivnější hospodaření nyní podpoří kraj ve třech zdravotnických zařízeních – v Brandýse nad Orlicí, v Moravské Třebové a Vesce.

 

„Z důvodu sucha, které hrozí nejen na území našeho kraje, je třeba více využívat dešťovou vodu, která často odtéká bez užitku do kanalizace. V Dětském centru Veská se zřídí tři podzemní nádrže na zadržení dešťové vody, která bude následně využívána pro zálivku trávníků a užitné zahrady. Na zavlažování bude využita dešťovka také v případě Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Zde je dešťová kanalizace již vybudována, nicméně srážková voda v tuto chvíli odtéká bez užitku do kanalizace. Proto zde bude zřízen nový systém akumulačních nádrží a také čerpací stanice. V Nemocnici následné péče v Moravské Třebové chceme vybudovat tlakové stanice a zásobníky. Zachycená dešťová a průsaková voda bude využita k zavlažování nebo ke splachování toalet v objektech nemocnice,“ upřesnil Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Uvedené tři projekty splňují všechny podmínky pro to, aby mohly usilovat o dotaci z Národního plánu obnovy.

 

Celková výše nákladů na všechny projekty se pohybuje ve výši necelých sedmi a půl milionu korun. „Pro centrum Veská jsou předpokládané náklady dva miliony korun, necelý jeden a půl milion by měla pokrýt dotace. Stejnou výši dotace by měl obdržet také projekt v Brandýse nad Orlicí, jehož předpokládané náklady jsou lehce pod dvěma miliony korun. Nejvyšší částkou je pak necelých tři a půl milionů na projekt v Moravské Třebové. Zde by měla být dotace ve výši dvou milionů korun,“ dodal radní Ladislav Valtr.

 

Realizace projektů bude zahájena až po úspěšném uplatnění projektů v rámci výzev Národního plánu obnovy (OPŽP21+). (PaS) Foto: cylex.cz (Na snímku Dětské centrum Veská)

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života