Březen je měsícem čtenářů

Region - 09. 03. 2022
Březen je měsícem čtenářů

PARDUBICE - Březen je pro knihovny takřka měsíc sváteční. „Spolu s celostátní akcí Březen – měsíc čtenářů k nám dorazilo i rozvolnění opatření a pro naše čtenáře zůstává jen povinnost vstupovat do knihovny s respirátorem,“ říká Tereza Jarošová z Krajské knihovny.

 

Tradičně budeme hledat čtenáře roku a přichystali jsme nové služby – chargeboxy, čtenářský klub pro děti, klub Senzačních seniorů, přístup do databáze norem ČSN, rozjely se nové i obvyklé kulturní akce – doplňkové přednášky Akademie volného času, cyklus přednášek Hezky česky a samozřejmě i něco navíc – jarní výtvarná dílna na dětském oddělení a interaktivní online návštěva knihovny i Knihovního centra U Vokolků. Zároveň chceme naše čtenáře i všechny ostatní ujistit o tom, že přípravy festivalu Léto na Příhrádku jsou v plném proudu,“ uvádí Jarošová.

 

Návštěvníci si nyní mohou v knihovně dobíjet svá elektronická zařízení prostřednictví chargeboxů, které najdou na recepci budovy na Pernštýnském náměstí a v čítárně Knihovního centra U Vokolků. „Nově mají naši čtenáři také z počítačů v knihovně přístup do nové databáze, a to ČSN, která obsahuje kompletní bibliografická data o všech normách. Na dětském oddělení se mohou děti z 3.–5. tříd ZŠ hlásit do čtenářského klubu nebo si vytvořit umělecké dílo s tématem rozkvetlé zahrady. Klub má knihovna i pro seniory, ti se mohou zapojit do pravidelných schůzek „SENSENu“ vyplněním přihlášky, která je na setkání vždy k dispozici. Hlavním cílem je kvalitní trávení volného času a k tomu klub organizuje výlety, kulturní akce, přednášky, a dokonce i online studium univerzity 3. věku České zemědělské univerzity v Praze,“ pokračuje pracovnice knihovny.

 

Zahajují také dva cykly přednášek – doplňkové od Mgr. Karly Jaré v rámci Akademie volného času, které se tematicky zaměřují na historické ženské postavy, a Hezky česky, kde se posluchači od rozmanité skupiny přednášejících dozvědí zajímavosti z jazykové poradny, kořeny vzniku legendy o Golemovi, metafory v projevu současných politiků a mnoho dalšího. A pokud březnové počasí překazí návštěvu knihovny, může ji kdokoliv navštívit z pohodlí domova prostřednictvím 3D modelu na webových stránkách knihovny www.kkpce.cz. (zr) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života