Jeden svět po cestách svobody

Region - 20. 03. 2022
Jeden svět po cestách svobody

PARDUBICE - Cesty svobody jsou letošním tématem festivalu Jeden svět. V krajském městě ho diváci zhlédnou od 22. do 25. března v Divadle 29. Organizátoři pro 21. ročník vybrali 12 dokumentárních snímků s lidskoprávními náměty. Zohlední také aktuální dění na Ukrajině.

Ukrajinskému konfliktu s Ruskem je blízký znepokojující příběh o jedné nezávislé ruské televizi, která nepodléhlá státní propagandě. Festival se bude věnovat irské škole, kde učí její ředitel filozofii zcela jinak. Do děje maximálně vtáhne snímek o boji za svobodné soudy v Polsku.

Loni se v Pardubicích festival kvůli covidu nekonal. Jsme rádi, že letos jsou podmínky už o něco příznivější. Festival se hlavně tematicky se vrací k prapůvodní myšlence akce, k lidským právům, která jsou všude na světě pořád porušována. Snímky nám zprostředkují dění v Evropě i mimo ni,“ řekla dramaturgyně Anna Hlaváčková.

Festival má podle organizátorů možnost ukázat příběhy lidí, kterým se média v běžné agendě nemohou věnovat do hloubky. „Autoři dokumentárních snímků sledují hrdiny měsíce i roky a překládají ucelenější a propracovanější obraz jejich životních osudů. Je nám moc líto, co se děje na Ukrajině, víc si o současném dění budeme povídat na debatě,“ řekl hlavní koordinátor festivalu Pavel Ševčík.

Festivalové filmy uvádějí aktuální témata a nejsou v běžné distribuci. Ruska Nataša se dobře vdá, je náhle bohatá a tak založí nezávislou televizi Dožď, od lifestylových témat se postupně propracuje k naléhavější žurnalistice. Režisérka ve filmu Zatracená práce sleduje majitelku stanice více než dekádu, od prvotní euforie po nepříjemné konflikty se státní infrastrukturou. Po únorové invazi na Ukrajinu jsou nezávislá média v Rusku ještě víc nepohodlná.

Podíváme se také na anexi Krymu prostřednictvím soudního sporu o historický poklad. Bude výchozím bodem pro debatu o válce na Ukrajině, pozvání přijali Ondřej Kundra z Respektu, který o ní píše reportáže, a přijede Radka Rubilina, ředitelka Českého centra Kyjev. Musela kvůli válce opustit město a odjet do Česka,“ řekl Ševčík.

Dávné i nedávné stopy konfliktů mezi katolíky a protestanty jsou v irském Belfastu stále přítomné. Sami školáci často spory řeší bitkami. Milovník Elvise Presleyho, ředitel základní školy, má netradiční výchovnou metodou. S chlapci debatuje po vzoru starověkých filozofů. Snímek se jmenuje Platón z Belfastu.

Jsou songy, které zaujmou. V polském filmu Soudci pod tlakem je takových mnoho. Podkreslují úsilí soudců, kteří od roku 2015 obhajují právo na nezávislost soudů proti konzervativcům ze strany Právo a spravedlnost. Hlavní tváří protestního hnutí je soudce Igor Tuleya.

Je toho samozřejmě na programu mnohem víc, stále nezmizelo téma politiky jednoho dítěte v Číně, vydáme se na Rujánu, kde se z malé vesnice stane letovisko. Místní z toho moc radost nemají. K tomu připravujeme výstavu fotek z Ukrajiny, od Majdanu v roce 2013 po současnost. Cyklus zpracoval stálý fotograf týdeníku Respekt Milan Jaroš,“ řekl Ševčík.

Kompletní program je na regionálních stránkách festivalu, facebooku, instagramu a twitteru. Neziskový projekt dotačně podporuje město Pardubice. Za vstupné dospělí diváci dají 100 korun, studenti a senioři koupí lístek za 80 korun. Konat se budou i dopolední školní projekce, vstupné mají žáci a středoškoláci za 60 korun. (zr) Foto: MILAN JAROŠ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života