Parkán patří Luďku Vojtěchovskému

Region - 05. 05. 2022
Parkán patří Luďku Vojtěchovskému

PARDUBICE - Open air galerie Parkán, tedy galerie pod širým nebem na zámku, otevírá ve čtvrtek 5. května v 17 hodin novou výstavu. Návštěvníkům se představí cyklus snímků pardubického fotografa Luďka Vojtěchovského s názvem Ohlédnutí.

 

Luděk Vojtěchovský zahájil svoji kariéru na počátku 70. let 20. století. „Ojedinělým souborem fotografií nazvaným Ohlédnutí vzpomíná na počátky své tvorby a představuje fotografie pořízené například v Pardubicích, v Praze, nebo Budapešti,“ popisuje výstavu ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

„Fotit jsem začal ve čtrnácti letech a pro Ohlédnutí jsem vybral snímky z doby, kdy mi bylo kolem sedmnácti. Tehdy vznikly cykly věnované starým lidem a také dětem, později jsem fotil Fragmenty města, zajímaly mě ulice, zdi, hřbitovy,“ vzpomíná Luděk Vojtěchovský. „Jsou to záběry, které mám pořád rád, i když od 90. let fotím abstraktní kompozice,“ prozrazuje fotograf.

 

Záštitu nad výstavou převzal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek: „Luďka Vojtěchovského považuji za jednoho z nejvýraznějších fotografů v kraji. Jeho fotografie mají profesionální řemeslné zpracování, ale také nepopiratelný umělecký šmrnc.“

 

Luděk Vojtěchovský se narodil v roce 1959 v Čáslavi a vystudoval reprodukční grafiku a polygrafii. Od 80. let fotil památky, později působil na volné noze. Od roku 2013 je fotografem Východočeského muzea v Pardubicích. Má na kontě desítky výstav včetně zahraničních, v posledních letech vystavoval v Nikon Gallery v Praze, galerii ART v Chrudimi nebo ve Východočeské galerii. Je držitelem řady ocenění včetně čtyř zlatých medailí Mezinárodní federace fotografického umění (FIAP). Své současné abstraktní kompozice tvoří pouze pod zvětšovacím přístrojem.

 

Výstava v galerii v příkopu mezi zámkem a hradbami volně přístupná do dubna příštího roku. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života