Dny pietních aktů

Region - 19. 06. 2022
Dny pietních aktů

PARDUBICE / LEŽÁKY / SEZEMICENa celý týden je v regionu naplánováno několik pietních aktů a akcí souvisejících s výročím heydrichiády, vypálení Ležáků a dalších událostí roku 1942.



V pondělí 20.6. pořádá od 12 hodin Městský obvod Pardubice VII v lesoparku Jiřího Potůčka Tolara v Trnové pietní akci k uctění památky výsadkáře a radiotelegrafisty Jiřího Potůčka.



Týž den od 15 hodin se v areálu Památníku Zámeček uskuteční pietní shromáždění k uctění památky obětí heydrichiády, pořádané Městem Pardubice.



Pardubický kraj připravil na pátek 24.6. vzpomínkový den v Ležákách, v jehož rámci se uskuteční prohlídky muzea, výstavy, ukázky vojenské techniky a přednášky. Program začíná v 9 hodin ráno a potrvá až do 17 hodin. V 18 hodin proběhne v pietním území první klapka nového filmu Ležáky u Švandova mlýna. Celá pieta vyvrcholí ve 20 hodin komponovaným společenským večerem s vystoupením Komorní filharmonie Pardubice, Dagmar Peckové, Zbigniewa Czendlika či řady historiků a odborníků. Součástí večera bude premiéra nového českého filmu Stříbrné requiem, který mapuje osudy parašutistů a pomocníků odboje na Pardubicku. Vstup je po celý den, a to včetně komponovaného večera, volný a zdarma.



K 80. výročí úmrtí kpt. Alfréda Bartoše se uskuteční v sobotu 25.6. pietní akt s doprovodným programem od 14 do 17 hodin před radnicí v Sezemicích. Vystoupí Ústřední hudba Armády ČR.



Památník Zámeček ve spolupráci s Historickým ústavem AV ČR představí novou knihu „Za Reinharda Heydricha. Po Reinhardu Heydrichovi“.  Akce se koná v pátek 24.6. v 19:30 hodin ve venkovních prostorech před Památníkem Zámeček. Následovat bude diskuse s autory a autogramiáda. (zr) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života