Do konce srpna

Region - 22. 06. 2022
Do konce srpna

PARDUBICE - Z Gočárovy budovy Automatických mlýnů vznikne krajská galerie umění s novými výstavními sály, prostory pro práci s veřejností a depozitáři. Objekt bude zvenku přístupný z nábřeží i z nádvoří bezbariérově, uvnitř budovy budou pak třemi výtahy přístupná všechna podlaží, jedním z výtahů i střešní terasa. Stavební část má být hotová do konce srpna.

 

„I když stavební práce na hlavní budově z velké části brzo skončí, čeká nás ještě spousta dalších úkolů. Musíme například vysoutěžit a zrealizovat celé vnitřní vybavení. Tento týden jsme na radě kraje vyhlásili výběrové řízení na dodávku a instalaci audiovizuální techniky a řešení prostorové akustiky. To spočívá v úpravě stěn společenského sálu pomocí atypických lamelových akustických a difúzních obkladů, které zajistí dobré podmínky pro mluvené slovo i hudbu. Postupně budeme soutěžit i další části vnitřního vybavení,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Původně měli zůstat odborní pracovníci galerie ve starých kancelářích na zámku. „Nakonec jsme se rozhodli, že celý zámek uvolníme Východočeskému muzeu a pro odborné pracovníky a vedení galerie zprovozníme kancelářskou sekci v části Automatických mlýnů, které se netýká současná etapa rekonstrukce. Umožní nám to soustředit celou krajskou galerii jen na dvě místa – do Automatických mlýnů a Domu U Jonáše. Náklady na administrativní patro předpokládáme kolem 10 milionů korun a je to akce pro příští rok,“ dodal Línek.

 

Mimo hlavní projekt podpořený evropskými dotacemi vyroste v hlavní budově Automatických mlýnů galerijní kavárna s výhledem na řeku Chrudimku. Samotný projekt si vezme na starost Východočeská galerie, příspěvková organizace Pardubického kraje, která se postará o vnitřní vybavení a případné stavební úpravy.  Předpokládané náklady jsou zhruba 1,6 milionu korun. Zároveň bude galerie hledat vhodného nájemce na provoz kavárny. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života