Dospěly lípa i členství

Region - 20. 09. 2022
Dospěly lípa i členství

DŘÍTEČ – Ve zdejším kongresovém centru zasedali finanční radové zemí Evropské unie.  Je zvykem, že země předsedající Radě Evropské unie hostí některá zasedání, většinou to bývá v jejím hlavním městě. Tentokrát se podařilo dostat program i do regionu a ukázat, že také Pardubický kraj má co nabídnout.

 

„Finanční radové pracují při velvyslanectvích jednotlivých zemí při Evropské unii a jsou hlavními spojkami ministrů financí se evropskými finančními strukturami. Jsou to experti, ne politici, a připravují mimo jiné podklady pro společná zasedání ministrů financí, takzvaný ECOFIN,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

V pondělí předal český zástupce skupiny finančních radů Jiří Palán osobní finanční dar na podporu ukrajinské uprchlické komunity v Pardubicích řecko-katolickému knězi Marianu Kurylovi. „Moc děkuji všem, kteří nás podporují. Využijeme prostředky pro děti na Ukrajině. Mnoho z nich se učí na dálku, proto nakoupíme za polovinu tablety pro jejich výuku a z druhé poloviny plínky a další potřeby pro osiřelé děti v dětských domovech,“ sdělil pan Kurylo. Předání se uskutečnilo pod lípou Evropské unie, jejíž sazenici přivezl před referendem o vstupu v roce 2002 tehdejší vedoucí delegace Evropské unie v České republice Ramiro Cibrian, a vysadil ji tehdejší hejtman Roman Línek. Od té doby je z ní už dospělý strom, stejně jako členství České republiky v Evropské unii prošlo různými peripetiemi až k letošnímu náročnému předsednictví.

 

„Po skončení pracovní části jsme návštěvníkům z 26 dalších členských zemí Evropské unie umožnili poznat naše historické krajské město a zámek, podívali se také do kladrubského hřebčína, na závodiště a do nově upraveného památníku na Zámečku. Věřím, že jsme přispěli k dobré úrovni našeho předsednictví,“ dodal Línek, který je také vedoucím české delegace v Evropském výboru regionů. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života