Vyberte si z několika procházek

Region - 28. 09. 2022
Vyberte si z několika procházek

PARDUBICKO - Tento pátek začíná na stovce míst po celé republice i na Slovensku festival Den architektury, který až do 6. října nabídne 300 zdarma přístupných akcí. Festival opět láká na výpravy za moderní architekturou i historickými skvosty, představí budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady či čtvrti.

 

Vedle exkurzí do běžně nepřístupných budov nabízí i architektonické procházky s poutavým výkladem odborníků, nejrůznější přednášky, workshopy nebo akce pro děti. V Pardubicích program nabízí procházku po tvorbě konce 80. a počátku 90. let, porevoluční architektura bude pak tématem procházky v Ústí nad Orlicí. Parky a zeleň ve městě jsou pak tématem Dne architektury v Žamberku.

 

Akce Dne architektury jsou zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity potřeba rezervace předem. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Paralelně se se Dnem architektury koná i první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po jedenácté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky věnované architektuře a urbanismu.

 

Mezi více než stovkou míst konání Dne architektury najdeme řadu měst v Pardubickém kraji. V Pardubicích mohou milovníci architektury vybírat hned z několika architektonických procházek. Se členy spolku Offcity a jejich hosty je naplánována výprava po stavbách konce 80. a počátku 90. let 20. století, tedy období přelomu ve vnímání architektury jako součásti veřejného prostoru. Jedna z cest povede po historii místa i příběhem realizace nové stavby Památníku Zámeček. Nové muzeum a související krajinářské úpravy pietního území jsou na místě nacistického popraviště. Další program je připraven ve spolupráci s galerií GAMPA. Zaměří se na umění ve veřejném prostoru a také nabídne happening, který bude symbolizovat přesun Galerie města Pardubice na druhou stranu břehu.

 

Na proměny města za posledních 30 let se zaměří v Ústí nad Orlicí. V programu najdeme procházku s obousměrně kritickým pohledem na změnu „od šedých tónů po skutečnou barevnost“, téma zachovávání historických fasád, ale i hmotové skladby nejen měšťanských domů. Parky a zeleň ve městě jsou tématem programu Dne architektury v Žamberku. Propagátorka žamberské historie Vlaďka Šulcová povede procházku z Masarykova náměstí do Vojáčkových sadů, kde býval kdysi městský hřbitov, přes náměstí Generála Knopa do zámeckém parku. V Litomyšli je program věnován hlavně dětem a nabízí výtvarný workshop, na kterém se představí práci se dřevem v architektuře. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty.

 

Mottem letošního dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměřuje na příkladná řešení rekonstrukcí a revitalizací. Dalším cílem letošního ročníku je poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech. Další tematické linky připomínají osobnost Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, a také letos zesnulou českou architektku Alenu Šrámkovou. Pořadatelem festivalu je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu. (zr) Foto: ŠÁRKA ZAHÁLKOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života