Honorární konzulát otevřen

Region - 04. 10. 2022
Honorární konzulát otevřen

PARDUBICE - V pátek 30. září se uskutečnilo slavnostní otevření honorárního konzulátu Řecké republiky se sídlem v Pardubicích pro konzulární obvod tvořený územím krajů Pardubického, Jihočeského, Královéhradeckého, Libereckého, Plzeňského, Středočeského a kraje Vysočina. Jde o další milník v bilaterálních vztazích mezi Řeckou a Českou republikou, přičemž tento úřad v Pardubicích je prvním svého druhu v Čechách. Konzulát v čele s honorárním konzulem Sotiriosem Zavalianisem bude kromě dílčích služeb pro veřejnost usilovat také o rozšíření a prohloubení vzdělávacích a kulturních styků mezi oběma zeměmi.

 

Slavnostního otevření úřadu ve Štrossově ulici se účastnila řada významných hostů, mezi nimiž nechyběli velvyslanec Řecké republiky Athanassios Paressoglou nebo velvyslanec Kypru Antonios Theocharous.

 

„Otevřením honorárního konzulátu v Pardubicích, který poskytuje služby českým a řeckým občanům, se aktivizuje další instituce, jejímž prostřednictvím chceme přispět k posílení a zkvalitnění vztahů obou zemí,“ uvádí honorární konzul Řecka v ČR a majitel zdravotnického holdingu AKESO pan Sotirios Zavalianis.

 

Diplomatické styky mezi Řeckou a tehdejší Československou republikou byly navázány po skončení první světové války, kdy zahájila svoji činnost velvyslanectví v Praze a Aténách. Od té doby prošly obě země různými etapami. Po druhé světové válce se Řecko a Československo ocitly v opačných politických táborech. Trvalo několik let, než se jejich vztahy normalizovaly.

 

Od roku 1992 vstoupily vztahy mezi a Řeckem a Českou republikou do nové etapy. Obě země jsou členy Evropské unie a Severoatlantické aliance a jejich styky v politické, hospodářské a kulturní oblasti se výrazně zlepšily. Kromě velvyslanectví v Aténách má Česká republika honorární konzuláty v Soluni, na Krétě, Rhodosu a Korfu. Na opačné straně byl nyní otevřen první konzulát Řecké republiky právě v Pardubicích. (zr) Foto: NAĎA HLOUŠOVÁ (Na snímku honorární konzul a majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života