Fasáda, střechy i křížky

Region - 26. 10. 2022
Fasáda, střechy i křížky

PARDUBICE - Radní Pardubického kraje schvalovali tento týden dotace v programu podpory kultury a památkové péče. Rozdělili žadatelům 590 tisíc na opravy památek a dalších 140 tisíc musí projít schválením krajského zastupitelstva. Podle náměstka hejtmana Roman Línka jde často o havarijní stavy spojené se střešní krytinou památek, ale i další rekonstrukce.

 

Nejvyšší dotaci ve výši 150 tisíc korun dostanou v Žumberku na obnovu fasády kostela Všech svatých. Na havárii střechy památkového objektu na náměstí Míru ve Svitavách přispěje kraj stotisícovou částkou, stejně jako na opravu krovu a římsy u kostela sv. Máří Magdalény v Lázních Bohdaneč a výměnu střešní krytiny na přístavbě františkánského kláštera v Moravské Třebové. Opravu střechy řeší i dotace pro kostel sv. Gotharda ve Vysokém Chvojnu.

 

„Do zastupitelstva jsme doporučili dotace pro obce. Zajímavostí je třeba rekonstrukce věžních hodinových strojů ze staré radnice města Svitavy. O příspěvek na restaurování cenného kříže sv. Anny požádalo město Skuteč. V této souvislosti bych chtěl vyzvat i nové starosty obcí, aby se ve svém okolí porozhlédli a případně využili této možnosti získat dotaci na opravu drobných objektů památkového charakteru například božích muk, smírčích křížů a podobných připomínek historie, které nemusejí být zapsané jako kulturní památka. Na jejich opravu kraj přidává při spoluúčasti obci až 50 tisíc korun,“ uvedl Roman Línek.  (DeP) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života