Sbírka vyvolala zájem

Region - 08. 01. 2023
Sbírka vyvolala zájem

PARDUBICE - Památník Zámeček byl společně s Muzeem Východních Čech hlavním iniciátorem projektu Východočeská muzea a galerie proti válce, jehož součástí byla sbírka Mince pro Ukrajinu. Výtěžek sbírky v listopadu putoval organizaci UNICEF a jejímu programu Děti ve válce. Celkem se vybralo 53 584 Kč, návštěvníci Památníku Zámeček přispěli druhým nejvyšším obnosem.



Projekt vznikl v březnu 2022 jako reakce na válku na Ukrajině a celkem se do něj zapojilo osm muzeí a galerií – z Pardubického kraje to vedle Památníku Zámeček byly Regionální muzeum v Chrudimi a Východočeské muzeum v Pardubicích. Dále se zapojily Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové, Regionální muzeum a galerie v Jičíně, Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a Muzeum Náchodska.



V této hrůzné situaci vyniklo jedno obrovské pozitivum – ochota našich návštěvníků podílet se na sbírce a pomoci tak dobré věci. Zejména jsem byl překvapen, jak velký zájem vyvolala sbírka mezi dětmi ve školách, díky kterým se podařilo vybrat značnou část obnosu,“ doplnil Viktor Janák, ředitel Památníku Zámeček. Autorem loga sbírky je grafické studio Datle, které mimo jiné stojí za vizuálním stylem Památníku Zámeček.



Vedle sbírky se Památník Zámeček zapojil i edukačními programy a programy pro veřejnost. Hned v březnu v prostorách expozice přivítal rodiny uprchlíků s dětmi. Probírala se jak témata osobních práv a svobod, tak současná válečná situace. Benefiční akce se zúčastnili také prot. Alexandr Chelnokov, člen pravoslavné církve, Nataliya Dotsenko za Diecézní charitu Hradec Králové a náměstek primátora statutárního města Pardubice Jakub Rychtecký. „S aktualizovaným programem Lidská práva jsme vyjeli i do několika škol. Mohli jsme tedy přímo reagovat na aktuální dění na Ukrajině, diskutovat o něm se žáky a žákyněmi a vztáhnout ho k obecnější problematice lidských práv,“ říká o programu edukátorka Památníku Zámeček Eva Kubelková. (zr) Foto: PZ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života