Čekají je velké výzvy

Region - 09. 02. 2023
Čekají je velké výzvy

PARDUBICE - Dostavba terminálu. Částečná energetická soběstačnost. Parkování v areálu. To jsou hlavní témata, o kterých v současných dnech hovoří akcionáři pardubického letiště. Magistrát i kraj budou své priority projednávat na společném jednání radních v příštím týdnu. Také se řeší, jak na rozvoj areálu sehnat potřebné peníze.

 

„S kolegy z magistrátu se budoucností letiště intenzivně zabýváme. Pardubický kraj sice vlastní jen 34 % společnosti, ostatních 66 % náleží městu Pardubice, ale jsem rád, že se na principech a přístupu k záměru shodujeme. Dostavba terminálu, zkvalitnění parkování i fotovoltaika v areálu nejsou projekty pouze na letošní rok, ale spíše roky. Proto už teď musíme začít řešit nejenom, kde získáme peníze, ale například se zavčas zabývat i dopravní situací u letiště. Pokud chceme areál rozvíjet, navyšovat počet linek, letů a odbavovat více lidí, tak musíme také počítat s tím, že se nám zvedne v území doprava a my musíme zavčas reagovat například modernizací silnic, vybudováním parkovacích míst a brát ohled na obyvatele. Proto jsem doporučil nechat vypracovat studii a řešit budoucí dopravní situaci komplexně a hned při přípravách rozvoje letiště,“ řekl k jednání náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

 

Pro rozvoj letiště je klíčová zejména dostavba nadzemního podlaží terminálu. Investice za odhadovaných zhruba 80 milionů korun počítá s vybudováním nové odletové brány, toalet či zázemí pro zaměstnance. „Díky tomu bude možné zvýšit komfort cestujících, personálu a samozřejmě i přepravní kapacitu. S kolegy jsme toho názoru, že potřebné peníze by letiště mělo získat prodejem některých méně využívaných budov a pozemků a tyto finance následně použít k zajištění svého rozvoje. Investice jsou nutné pro to, aby se letiště stalo plnohodnotným poskytovatelem služeb a přilákalo cestující. Nicméně tento záměr musíme probrat na společném jednání rady města a kraje,“ uvedl za magistrát náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal.

 

Samospráva nicméně dopředu avizuje, že nehodlá odsouhlasit plošný prodej majetku letiště. „Máme vytipované některé budovy v severní části letiště, konkrétně starý terminál a administrativní budovu. Na základě analýzy vedení společnosti zvažujeme i možný prodej dalších nemovitostí v areálu, ideálně však po jednotlivých částech. Nicméně naší prioritou je prodej nevyužívaných či málo využívaných budov, jejichž provoz je ztrátový a nutné opravy by stály miliony korun. Chceme je nabídnout zájemcům, prodat je za nejvýhodnější ceny a tyto peníze použít pro rozvoj letiště. Podle současných odhadů by prodej nevyužívaných budov měl přinést potřebné finance,“ sdělila náměstkyně primátora Jiřina Klčová.

 

V příštích letech by mohlo dojít i k výstavbě nového hangáru. Projekt, jehož náklady se v současné době odhadují na zhruba půl miliardy korun, by však nemělo financovat samotné letiště, ale soukromý investor. „Ten by v hangáru prováděl opravy i údržbu letadel, letiště by mělo zisk z pronájmu a poplatku za přílet a odlet letadel, která by do hangáru mířila,“ dodal ředitel pardubického letiště Ivan Čech a popsal i třetí velký projekt pro následující roky: „V současné situaci se samozřejmě zabýváme i možnými úsporami elektrické energie, proto chceme v areálu instalovat fotovoltaické panely na střechy budov a na volných pozemcích, samozřejmě při zajištění bezpečných vzdáleností od ranveje a technického vybavení, a alespoň částečně tak být v tomto směru soběstační.“ (DoB) Ilustrační foto: PETR HUŇÁČEK, lkpd.info

Mohlo by vás zajímat:

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně