Přelouč ovládne Pobřežní festival

Region - 23. 06. 2023
Přelouč ovládne Pobřežní festival

PŘELOUČ – Zdá se, že ve městě se usazuje atraktivní akce, na kterou může být Přelouč hrdá, stejně jako je tomu v případě jedinečného „dabingového září“. Teď jde ale o něco zcela jiného, v našem regionu ovšem opět o něco výjimečného. A jednoznačně letního, prázdninového. V polovině července, od 13. do 16. 7., se v romantickém prostředí labského břehu a přilehlé louky uskuteční druhý ročník multižánrového Pobřežního festivalu.

 

Legendy i nové tváře

 

„I letos stojí za přípravou a realizací spolupráce s Divadlem bratří Formanů. V rozpětí čtyř festivalových dnů se představí legendy i tváře dosud neokoukané. Oproti loňskému roku dochází k podstatnému prodloužení délky festivalu, ke změně došlo i v cenotvorbě při prodeji vstupenek“, vysvětlil hlavní organizátor festivalu Václav Mazal.

Novinkou letošního ročníku je začlenění dvou míst v centru města coby dějišť programu. Velice netradičně půjde o fotbalový stadion, na kterém bude sehráno přátelské utkání v kopané mezi týmem Sklepovských sršánů a výběrem přátel festivalu. Sál nedaleké Občanské záložny bude svědkem představení první ze zmiňovaných legend, kultovního divadla Sklep s jejich Výběrem z Besídek.

V pátek půjde o premiérová vystoupení dvou hudebních souborů. Francouzští Retour d´Est a Cirk La Putyka band (hudební složka slavného uskupení) bezesporu roztančí mnohé návštěvníky na louce.

Nejpestřejší program slibuje sobota. Dívčí soubor Totál Vokál zahájí odpolední program a půjde o návrat, protože již v minulosti v Přelouči vystupovaly na předávání cen za dabing. Novocirkusové představení Letkyně v podání souboru Holektiv bude pokračováním ženské nadvlády. Není náhodou, že režii tohoto kusu měl právě Matěj Forman, podle nějž má představení potenciál udělat radost úplně všem. Zmíněnou nadvládu rozbijí poslední účinkující toho dne, Michal Prokop s další legendou, houslistou Janem Hrubým a kytaristou Pavlem Marcelem.

Poslední den festivalu, tedy neděle, bude patřit právě spíše těm mladým a neokoukaným tvářím. Se svým představením Cirkus Faust přijedou studenti či čerství absolventi DAMU, kteří si říkají Budenebudekůň. Poté vystoupí My kluci, co spolu chodíme, což je skupina absolventů DAMU a HAMU. Někteří její členové se profilují i v dalších uskupeních, třeba v Losers Cirque Company, tak není překvapením, že jejich představení bude mixem nového cirkusu, improvizace a v neposlední řadě humoru. Samotný závěr festivalu připadne dalším mladým interpretům, tentokrát domácím hudebníkům z formace Dechitaki.

 

Místo lodi letos šapitó

 

Po celou dobu festivalu budou na louce instalovány herní objekty výtvarníků, manželů Renaty a Martina Lhotákových. Nepřijdete ani o poctivé pokrmy připravované samotným Matějem Formanem. Jak se novináři dozvěděli na tiskové konferenci, půjde o valencijskou paellu a „rozkrojeno“ by mělo být přes 100 porcí.

„V loňském roce se nám tak moc zalíbilo na louce u Labe, že jsme velice rádi zahrnuli do svého letošního programu Přelouč znovu a moc rádi se sem vracíme,“ dodal Matěj Forman, jenž Labišťata pod místními Hrčáky neváhal označit za nejkouzelnější místo, kde jejich loď zakotvila.

Protože loď letos z technických příčin nedorazí, mělo by ji důstojně nahradit připravované šapitó, které je v podstatě stejně velké jako plavidlo. A v budoucnu by se dalo uvažovat o využití obou těchto „scén a hledišť zároveň“.      

Za Město Přelouč doplnil místostarosta Ivan Moravec, že je velice rád, že se druhý ročník Pobřežního festivalu realizuje. Doufá, že naláká mnoho návštěvníků, a že by do budoucna byl velice rád, aby se letní Pobřežní festival připojil k nejvýznamnějším kulturním a společenským akcím Přelouče.

„Kromě toho na každý den je připraveno pro návštěvníky nějaké překvapení,“ slíbil Václav Mazal.

Bližší informace a časový rozpis programu na webových stránkách města a na facebooku pobřežního festivalu. Vstupenky za ceny velmi vlídné na www.smsticket.cz. (zr, ro)  Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku z tiskové konference zprava Matěj Forman, produkční Jakub Hradílek, organizátor festivalu Václav Mazal a místostarosta Přelouče Ivan Moravec)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu