Vystavena bude příští rok

Region - 29. 06. 2023
Vystavena bude příští rok

PARDUBICE - Pět let po svém objevení doputovala do Východočeského muzea 7000 let stará studna, kterou archeologové vykopali nedaleko Ostrova na Chrudimsku. Nejslavnější nález záchranného archeologického výzkumu pod dálnicí D35 v Pardubickém kraji je mimořádný svým stářím – neolitická studna je totiž nejstarší dendrochronologicky datovanou konstrukcí v Evropě a nejstarší objevenou dřevěnou studnou na území České republiky.

 

Po několikaleté konzervaci, kterou provedla Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, zamířila do depozitáře krajského muzea, které ji hodlá příští rok představit veřejnosti.

 

Senzační objev se podařil v létě 2018 archeologům Archeologického centra Olomouc. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně později určili, že stromy na studnu byly pokáceny v letech 5259 až 5258 před naším letopočtem. Fakulta restaurování Univerzity Pardubice pak v letech 2019 až 2022 provedla konzervaci jednotlivých dílů studny. Pro uchování poškozeného, vodou nasyceného dřeva pro další generace byl zvolen postup pomocí roztoku sacharózy. 

 

„Východočeské muzeum v Pardubicích dnes převzalo ve svém depozitáři v Ohrazenicích všech 56 dílů studny, zaevidovalo je a uloží je do archeologické sbírky tak, aby i budoucí generace vědců měla možnost tyto nálezy studovat. Studnu veřejnost spatří v moderní výstavě, kterou chystáme na březen 2024 společně s ostatními nejzajímavějšími archeologickými nálezy,“ oznámil ve čtvrtek ředitel muzea Tomáš Libánek. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu