Ve finále je i Gočárova galerie

Region - 29. 06. 2023
Ve finále je i Gočárova galerie

PRAHA - Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru 8. ročníku České ceny za architekturu pořádaném 27. června v Domě Radost třicet jedna děl, která mezinárodní porota nominovala do prestižního výběru. Jméno držitele hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví v listopadu 2023 na galavečeru ve Foru Karlín.

 

Tři stavby z kraje

 

Sedmičlenná odborná porota vybírala na jaře mezi nominované z 241 přihlášených staveb takové realizace, které vykazují vysoké estetické a technické kvality a zároveň vhodně komunikují s okolím a mají společenský přínos. Jsou mezi nimi i tři stavby z Pardubického kraje včetně Gočárovy galerie v Automatických mlýnech.

 

„Je to ocenění architektů, takže v našem případě patří studiu TRANSAT architekti pod vedením Petra Všetečky. Pro Pardubický kraj jako pro investora rekonstrukce bývalé hlavní budovy této národní kulturní památky je postup do finále prestižní architektonické soutěže samozřejmě velmi potěšující. Jsem rád, že podobně jako my to vidí i mezinárodní porota, což je nepochybně signálem, že jedním k nejzajímavějším exponátům Gočárovy galerie pro návštěvníky od nás i ze zahraničí bude patřit i její samotná budova,“ komentoval úspěch architektů náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Mezi finálové realizace postoupily z našeho kraje také stavba rodinného domu pod Kunětickou horou z Dřítče od Med Pavlík architekti a Lávka v Litomyšli od EHL&KOUMAR ARCHITEKTI. Všechny nominované stavby a jejich fotografie naleznete na webu České ceny za architekturu .

 

Poprvé převažují stavby z veřejných zdrojů

 

Poměr nominovaných děl financováních z veřejných a soukromých zdrojů je téměř totožný, o jednu realizaci převažují stavby, za kterými stojí veřejné finance, což se dosud v České ceně za architekturu nestalo. Díky tomu většina staveb slouží veřejnosti a je jí přístupná.

 

Nejvíce nominovaných realizací je podobně jako v předchozích letech v Praze, a to osm. Čtyři zástupce pak mají shodně Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, po třech sousedící kraje Královéhradecký a Pardubický. Dvě díla má Jihočeský kraj. S jednou stavbou se do výběru dostaly Liberecký, Středočeský, Plzeňský kraj a Vysočina.

 

Mimořádné ceny

 

Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila získali letos autoři Památníku tří odbojů v Lošanech z ateliéru IXA. Památník vznikl v areálu statku rodiny Mašínů v Lošanech, který paní Zdeňka Mašínová získala zpět v roce 2017. Jeho prostřednictvím má být uchována památka a odkaz generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny.

 

Ocenění za Výjimečný počin se letos dostalo spolku CBArchitektura, za kterým stojí od roku 2012 architekti Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal. Jedná se o neformální sdružení architektů v Českých Budějovicích s cílem pozitivně ovlivňovat současnou podobu tohoto města a kraje, a to i v dlouhodobějších vizích. Témata spolku se věnují základním otázkám: jak stavět – proč stavět – co stavět, jak si vybrat architekta, co může přinést architektonická soutěž nebo architektonický workshop, a dále významu kvality veřejných staveb a veřejného prostoru. Akademici ocenili snahu spolku nalézt vzájemnou shodu všech aktérů na řešení konkrétních stavebních záměrů a koordinaci diskuse mezi politiky.

 

Porota

 

Práci českých architektů tradičně hodnotí sedm erudovaných zahraničních expertů. Letos jsou jimi architektka Gilma Teodora Gylytė (Litva), architekt a urbanista Joakim Lindmarker (Švédsko), architekt, krajinářský architekt a urbanista Winy Maas (Nizozemsko), architektka Taba Rasti (Španělsko), architekt Oliver Sadovský (Slovensko), krajinářská architektka Maike van Stiphout (Nizozemsko) a spisovatel, kurátor a kritik specializující se na oblast designu a architektury Deyan Sudjic (Velká Británie). (zun) Foto: Pk (Na snímku Gočárova galerie s relikty mlýnských technologií)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu