Umožní mnohem lepší simulace

Region - 13. 07. 2023
Umožní mnohem lepší simulace

PARDUBICE - V oblasti projektových záměrů, které schválila Rada Pardubického kraje, je plán vybudovat nové výcvikové středisko pro složky integrovaného záchranného systému (IZS). Sídlit bude v rekonstruované části budovy Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) v Průmyslové ulici 450 v Pardubicích.

 

V současné době jsou podmínky pro výcvik záchranářů v kraji naprosto nedostatečné. „Nové středisko bude sloužit pro výcvik všech posádek naší záchranky, pro výcvik studentů akreditovaného kurzu řidič ZZS a současně pro potřeby výcviku první pomoci složek IZS a praktickou výuku studentů univerzity. Simulační místnosti umožní vytvářet nejrůznější a mnohem realističtější podmínky provedení zásahů, nabídne simulaci nasazení všech složek IZS v komplikovaných situacích,“ objasnila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

 

Chceme využít možnost získat prostředky z programu INTERREG na interiérové a technologické vybavení těchto prostor. Vybudované prostory budou sloužit k teoretické i praktické výuce záchranných složek včetně prostor pro uložení výukových pomůcek a modelů k nácviku život zachraňujících úkonů a zajistí dostatečné zázemí pro lektory. Předpokládané náklady jsou necelých 36 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Pardubický kraj připravuje úpravy budovy pro nové výcvikové středisko záchranářských složek ve třech postupných etapách. „V té první začneme stavebními úpravami budovy, aby přízemí mohlo sloužit jako zázemí pro výcvik zaměstnancům ZZS PAK, pro sanitní vozidla a potřebné vybavení. V prvním patře vzniknou tři výukové místnosti, sociální zařízení, skladovací prostory a místnost speciálně určená pro výcvik. Vybavení této simulační místnosti bude předmětem druhé etapy a ve třetí etapě vznikne nový přístup do této části schodištěm s markýzou z ulice Kyjevská,“ upřesnil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.

 

Přípravou a realizací této akce byla pověřena příspěvková organizace kraje – Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, která má k zajištění akce potřebné personální kapacity.  Stavba by měla být zahájena už v letošním roce. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu

Čtvrtá nejnižší v republice

Čtvrtá nejnižší v republice

Nezaměstnanost v dubnu v Pardubickém kraji klesla na 2,9 %

14,5 milionu do podpory cestovního ruchu

14,5 milionu do podpory cestovního ruchu

Krajská samospráva podpoří šedesát rozličných projektů

Ještě ekologičtější rekonstrukce

Ještě ekologičtější rekonstrukce

Kraj plánuje více používat recyklát při opravách silnic

Bělečkem se řítil téměř stovkou

Bělečkem se řítil téměř stovkou

Nezodpovědný řidič na místě přišel o řidičský průkaz

Nejednalo se o trestný čin

Nejednalo se o trestný čin

Pardubičtí kriminalisté ukončili případ muže oblečeného v mikině s písmenem "Z".