K rozsudku Nejvyššího správního soudu

Region - 13. 07. 2023
K rozsudku Nejvyššího správního soudu

PARDUBICE – Na zprávu „Pardubický kraj porušil zákon“ uveřejněnou na našich webových stránkách v úterý 11.7. zareagoval tiskový mluvčí Pardubického kraje a vedoucí oddělení komunikace a sekretariátu hejtmana Dominik Barták. V reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ČR ve věci Elektrárny Chvaletice zaslal redakci následující vyjádření, jehož text publikujeme v plném znění:

 

Rozsudek Nejvyššího správního soudu ČR (NSS) č.j. 4 As 341/2020-63 ze dne 29. 6. 2023 nezpochybňuje závěr krajského úřadu, že záměr „Ekologizace energetického zdroje Elektrárna Chvaletice“ nepodléhá posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí. Rozsudek Nejvyššího správního soudu se týká procesní povahy příslušného vyjádření krajského úřadu.

 

Nejvyšší správní soud v rozsudku řekl, že měl krajský úřad vydat dva akty, jednak vyjádření, které by mělo za cíl odstranit pochybnost provozovatele o zařazení záměru podle § 4 odst. 1 zákona o EIA a napovědět tak provozovateli, zda má dále postupovat podle § 6 tohoto zákona a oznámit záměr a nechat jej projít zjišťovacím řízením; a jednak na základě následně podaného oznámení provozovatele, po provedeném zjišťovacím řízení, rozhodnutí, zda záměr podléhá posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí či nikoliv. V posuzovaném případě krajský úřad podle Nejvyššího správního soudu postupoval nesprávně, když oba uvedené akty fakticky spojil do jednoho a po provedeném zjišťovacím řízení vydal vyjádření (nikoliv tedy rozhodnutí), v němž vyslovil závěr, že záměr nepodléhá posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí. Tímto postupem krajského úřad a následně jeho potvrzením ze strany jak Ministerstva životního prostředí ČR, tak krajského soudu byla na svých právech krácena dotčená veřejnost. Krajský úřad plně ctí závěry judikatury Nejvyššího správního soudu. (zr) Ilustrační foto: mapy.cz

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života