Agapé je výraz pro lásku

Region - 17. 07. 2023
Agapé je výraz pro lásku

PARDUBICE - Na rohu Hronovické a Sladkovského ulice v centru krajského města se nachází evangelický kostel a zároveň sídlo Farního sboru Českobratrské církve evangelické. V těsné blízkosti kostela je rodný dům odbojářky a spolupracovnice výsadku Silver A Věry Junkové, která byla popravena 2. července 1942 na Zámečku v Pardubicích. Tento prostor, který je ve špatném technickém stavu, chce sbor nyní přeměnit na multifunkční komunitní centrum, které bude mimo jiné připomínat právě také život Věry Junkové. O možnostech podpory jednala farářka Hana Ducho s hejtmanem Martinem Netolickým.

 

„Naším záměrem je vytvoření multifunkčního komunitního centra AGAPÉ, což je jeden z několika řeckých výrazů pro lásku. V rámci tohoto centra bychom chtěli mimo jiné připomenout osud Věry Junkové, jejíž prarodiče v kostele pravděpodobně pracovali jako kostelníci, a proto se zde Věra narodila,“ uvedla evangelická farářka Hana Ducho. „Naším cílem je, aby se z kostela a jeho okolí stal prostor otevřený široké veřejnosti bez ohledu na členství v naší farnosti. Vnímáme prostor centra města jako místo pro setkávání a trávení volného času nás všech,“ sdělila farářka.

 

Ta o projektu jednala s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. „Osobně jsem přesvědčen, že se jedná o projekt, který může výrazně rozšířit možnosti komunitní činnosti a setkávání v centru města. Farní sbor v Pardubicích, který má přibližně 600 členů, je dlouhodobě velice aktivní i v rámci humanitárních aktivit, ale také při podpoře komunitního života. Nejen proto si jistě takový prostor zaslouží. Po upřesnění všech parametrů projektu jsme připraveni jednat o možné finanční podpoře z krajského rozpočtu,“ přislíbil krajskou pomoc hejtman Martin Netolický. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu