Přelouč zve na nedělní pouť

Region - 18. 07. 2023
Přelouč zve na nedělní pouť

PŘELOUČ - Blíží se svátek sv. Jakuba (25. 7.) a postupně se v Pardubickém kraji osazují další svatojakubské patníky. Na každém patníku je svatojakubská mušle – symbol svatojakubských poutníků – a číslo, kolik kilometrů je to do cíle všech svatojakubských tras do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Celkem bude v Pardubickém kraji umístěných 17 patníků a v Lepějovicích (u Valů) je přesně prostřední 9. patník!

 

V neděli 23.7. se koná v Přelouči Svatojakubský farní den a odpoledne ve 14 hodin se uskuteční pouť z Přelouče do Lepějovic u Valů, kde byl patník umístěn toto pondělí u kostela sv. Michaela archanděla. Trasa je dlouhá příjemných 6 km tam a stejně tak i zpátky. Předtím bude v přeloučském kostele sv. Jakuba slavnostní předání pamětních listů poutníkům, kteří ušli na východočeské Svatojakubské trase pěšky více než 100 km. V 10.00 je slavnostní mše svatá a v 18.00 koncert. Pro návštěvníky akce připravily děti z Jakub klubu Charity Přelouč stylové svatojakubské dárky. Pamětní listy pro poutníky nakreslil kamenosochař a výtvarník Roman Morcinek, autor svatojakubských patníků.

 

Po svatojakubských cestách putují poutníci po staletí k hrobu sv. Jakuba v Santiagu de Compostela.  Tato tradice začala již v 10. století. Každoročně tam doputují desetitisíce poutníků. Ale není nutné dojít až do Španělska. I naše české trasy nabízejí odpočinek od každodenních starostí, krásnou přírodu a čas jenom pro sebe, co je v dnešní době velká vzácnost. Východočeská trasa z Broumovska do Kutné Hory je dlouhá 250 km a dá se projít za cca 10 dní, vcelku nebo na etapy. Více informaci pro poutníky / turisty je na webu www.ultreia.cz.  (zr) Foto: cs.wikipedia.org (Na snímku kostel sv. Michaela archanděla v zaniklé obci Lepějovice u Valů)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu