Investice do středních škol nekončí

Region - 18. 07. 2023
Investice do středních škol nekončí

PARDUBICKO - Pardubický kraj chce pokračovat v projektech na úsporu energií i peněz. Radní schválili návrh na pokračování úspěšných projektů Energy Performance Contracting (EPC). Ty samospráva používá už dvacet let na investice do výměny kotlů, osvětlení, nového vybavení a dalších opatření, které přinášejí finanční úspory při správě budov v krajském majetku.

 

Projekty EPC mají tu výhodu, že počáteční náklady platí smluvní partner a zákazník, v tomto případě Pardubický kraj, je splácí až z reálně uspořených peněz. V projednaných plánech se počítá zejména s investicemi do středních škol.

 

„Ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou připravujeme dva balíčky EPC IX a EPC X na energeticky úsporná zařízení v našich budovách. Jak naznačují římské číslice v názvu, jedná se již od deváté, respektive desáté pokračování projektů EPC v Pardubickém kraji. Tato metoda se nám velice osvědčila a chceme ji i nadále využívat. Celkem plánujeme úpravy v 19 areálech a budovách v našem majetku. Dominantně se jedná o střední školy, kde chceme pokračovat s modernizací osvětlení, výměnou kotlů, instalací fotovoltaiky, zateplením budov a podobnými projekty na úspory energií. Celkem bychom v obou balíčcích, i když vzhledem k objemu předpokládaných investic se jedná o balíky, měli ročně na provozu budov ušetřit dle odhadů zhruba 17 milionů korun. Ještě letos chceme vyhlásit zadávací řízení i vybrat smluvního partnera, který pro nás formou EPC investice zajistí,“ uvedl krajský radní Alexandr Krejčíř.

 

Výhodou EPC projektů je, že pro počáteční nutné investice do výměny zařízení a další úpravy nemusí klient dát ani korunu z vlastního rozpočtu. „Při EPC projektech máme dopředu garantované úspory z provozu, které poskytovatel služeb musí dodržet. Vše navíc financuje sám, případně s pomocí bankovního úvěru a naše splátky vychází z toho, jak moc se v praxi ušetří. V některých projektech došlo dokonce k ještě vyšším úsporám, než bylo smluvně ošetřeno. Návratnost investic se v případě projektů EPC IX a EPC X předpokládá za zhruba sedm let. Takže díky EPC projektům šetříme prostředky, které můžeme použít jinde. Ve zmíněných dvou balíčcích se bude jednat o investice za zhruba 190 milionů korun, za což se dá v současné době modernizovat přibližně 10 kilometrů silnice druhé třídy. Druhým aspektem jsou pak samozřejmě samotné roční úspory energií, které se snažíme řešit také mimo projekty EPC,“ dodal hejtman Martin Netolický.

 

Energetické úspory ve zmíněných balíčcích by se měly týkat například gymnázií ve Svitavách, Přelouči, Jevíčku, Žamberku, pardubické konzervatoře, odborných středních škol v Chrudimi, Svitavách, Letohradě, Ústí nad Orlicí, Lanškrouně, České Třebové, pedagogické školy v Litomyšli či léčebného ústavu Albertinum v Žamberku. (DoB) Foto: Pk (Na snímku budova gymnázia v Jevíčku)

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života