Jízdní řády si určí sami cestující

Region - 18. 07. 2023
Jízdní řády si určí sami cestující

PARDUBICKO - Veřejnou linkovou autobusovou dopravu, kterou zajišťuje Pardubický kraj, doplní ve vybraných lokalitách mikrobusy. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění služby pro cestující. Ti si nově budou moci dopravní prostředek objednat přímo na místo a čas, který si sami vyberou. Platit budou aplikací v mobilu. Pardubický kraj na zavedení novinky pracuje s tuzemským start-upem CITYA.

 

Spolupráce začne v příštích týdnech analýzou dopravní situace v našem regionu, na kterou naváže pilotní projekt. Na základě výsledků start-up definuje konkrétní mikroregiony, kde lidem pomůže sdílená poptávková doprava, a navrhne další zefektivnění veřejné dopravy v kraji.

 

Díky analýze bude Pardubický kraj moci identifikovat slabá místa příměstské hromadné dopravy, na které CITYA najde konkrétní řešení díky flexibilnímu přístupu přizpůsobujícímu se poptávce. Start-up dokáže na základě dat, dopravních modelů a simulací, dopravních preferencí lidí i aktuální poptávky vypočítat nejefektivnější trasy pro cestující s různými nástupy i výstupy. V rámci regionu cesta mikrobusem zpravidla trvá s nástupem, cestou i výstupem do 15 minut a stojí 40 Kč, Po pár kliknutí v intuitivní aplikaci na cestujícího do pěti až deseti minut čeká mikrobus tam, kde potřebuje. Občanům se tak například usnadní cesty k lékaři či na úřad.

 

„Máme velice pozitivní zkušenost z Říčan, kde se ukázalo, že poptávková doprava může být dobrým doplněním klasické autobusové regionální dopravy v místech, kde standardní spoje jezdí méně vytížené nebo tam jsou nároky na přidání dalších spojů, na kterých se ale dopravci nevyplatí jezdit velkým autobusem. Proto jsme oslovili český start-up CITYA a jsem zvědavý na výsledek analýzy. Chci dodat, že následný pilotní projekt se bude týkat vybraných území a poptávková doprava v nich bude přidána do nabídky dopravní obslužnosti. Jinými slovy, mikrobusy budou jezdit vedle klasických autobusů na vybraných linkách, nebudou je zcela nahrazovat. Pro cestující to bude znamenat možnost objednat si dopravu podle svých potřeb nad rámec současného stavu. Následně chceme vyhodnotit zpětnou vazbu od cestujících a data poskytnutá provozovatelem a rozhodneme se, jak dále pokračovat,“ popisuje záměr Pardubického kraje Michal Kortyš, náměstek hejtmana pro dopravu.

 

Zastávka jen kousek od domu

 

Pokud se novinka v praxi osvědčí a veřejnost bude o službu stát, je Pardubický kraj připraven vypsat dotační titul a ve spolupráci s místními samosprávami se podílet na financování poptávkové dopravy i v budoucnu. „Na začátku každé spolupráce s kraji a městy je analýza současné dopravní situace a identifikace slabých míst. Díky datovým modelům a simulacím dokážeme navrhnout a vytvořit řešení ušité přímo na míru každému městu či regionu ještě před spuštěním. Pracujeme mimo jiné se sociodemografickými i dynamickými daty a dopravním chováním všech obyvatel. Našim cílem je, aby se ve výsledku kdokoliv každý všední den za rozumný peníz mohl rychle a pohodlně dostat tam, kam potřebuje, a nemusel si sedat za volant. Obecně to funguje tak, že si uživatel navolí výchozí bod a místo, kde chce vystoupit. Pracujeme s takzvanými virtuálními zastávkami, kde může mikrobus bezpečně zastavit,“ popisuje službu její ředitel Dominik Janík. Virtuální zastávka by neměla být dále než sedmdesát metrů od domu.

 

Služba CITYA nyní úspěšně funguje v Říčanech u Prahy a v obcích okolo Říčan. Během období devíti měsíců řidiči minivanů odvozili více než 8 000 místních. Až 70 % těchto jízd bylo skutečně sdílených. Auta vozila různé skupiny cestujících, kteří na virtuálních zastávkách postupně nastupovali a vystupovali. Kapacita vozů je šest osob a průměrná obsazenost byla více než 4 cestujících na jednu jízdu. Většinou s CITYA jezdí rodiče s dětmi, nejen do Říčan ale i okolních obcí, kde není jiné spojení.

 

Kde dnes najdeme CITYA?

-          Říčany, prodloužení pilotního projektu a přechod do komerční fáze včetně rozšíření mikroregionu i další okolní obce.

-          Obce okolo Říčan, Tehov, Svojetice, Babice, Světice a Tehovec, Mukařov.

-          Kamenice u Prahy, CITYA připravuje analýzu dopravní situace v obci, na kterou naváže pilotní projekt.

-          Třinec, CITYA připravuje analýzu dopravní situace v obci a spuštění pilotního provozu

-          CITYA aktivně jedná s dalšími menšími i většími městy, kraji a městy za hranicemi České republiky. 

-          Brno, proběhl zde úspěšný pilotní projekt, kde aplikaci využily tisíce lidí, a jedná se o návazné formě spolupráce.

 

 

O CITYA

 

Český startup CITYA se zaměřuje na operativní hromadnou dopravou. Mezi základní mise CITYA se řadí dostupnost měst a služeb v nich, snižování počtu aut v metropolích i nabídnutí efektivního financování veřejné dopravy samosprávám a organizátorům dopravy. Nabízí službu, která je rychlejší, levnější a komfortnější než tradiční příměstská autobusová doprava. 

 

Díky nejmodernějším technologiím, umělé inteligenci a práci s daty a dopravními modely umí na míru městům, obcím a dopravním podnikům navrhnout řešení mobility, reflektuje potřeby lidí, i těch kteří běžně necestují MHD, tak aby se dostali do 15 minut, kam potřebují. Jedná se o jediný český projekt, který nabízí komplexní řešení pro mnohdy neefektivní příměstskou hromadnou dopravu. CITYA propojuje mikroregiony mezi sebou a přibližuje je okolním větším městům. Start-up pomáhá lidem dostat se pohodlně do spádových oblastí v regionech i na kapacitní veřejnou dopravu, aby například nemuseli dojíždět do města autem.

 

CITYA řeší primárně dvě oblasti. První je příklad Říčan, které potřebují zlepšit mobilitu s okolními malými obcemi v rámci mikroregionu, aby snížila počet aut ve městě i mezi nimi vzájemně. Druhou variantou je příklad Prahy 6, se kterou start-up vede jednání, nebo větších krajských měst, které potřebují řešit problém velkého počtu automobilů ve městě a příměstská a regionální veřejná doprava funguje neefektivně. Autobusy zde jezdí poloprázdné dvakrát denně a lidé místo toho sedají do aut. Služba úspěšně funguje v Říčanech a Kamenici u Prahy. Úspěšný pilotní projekt proběhl také v Brně, kde aplikaci využily tisíce lidí. (DeP) Foto: CITYA

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu