Zpátky ke kořenům

Region - 19. 07. 2023
Zpátky ke kořenům

PARDUBICKO - Od 14. do 17. září se mohou milovníci nejen dechovky těšit na mimořádný zážitek, který na třech místech v Pardubickém a jednom místě ve Středočeském kraji obstará originální americká polková kapela s názvem Czech and Then Some. Jak již název napovídá, jedná se o sestavu složenou z potomků českých přistěhovalců do amerického Texasu, kteří do Nového světa zamířili především v průběhu druhé poloviny 19. století.

 

Muzikanti se společně se studenty Konzervatoře Pardubice představí v Kutné Hoře, Dolní Čermné, Přelouči a Pardubicích. Vstupné na všechny koncerty je zdarma.

 

„V americkém Texasu je celá řada měst, která se hrdě hlásí k tomu, že byla formována přistěhovalci z českých zemí převážně ve druhé polovině 19. století. Mnoho lidí přišlo do Nového světa také z našeho kraje, o čemž jsou dochované záznamy ve vstupních knihách. Jejich potomci se dlouhodobě snaží udržovat českou kulturu při životě, a proto jsem rád, že se nám již dvakrát podařilo zajistit studentům naší konzervatoře účast na prestižním polkovém festivalu ve městě Ennis nedaleko Dallasu. Nyní jsme se domluvili s organizátory festivalu, že jednu místních úspěšných kapel pozveme do našeho kraje a uspořádáme pro ně několik koncertů,“ vysvětlil vznik myšlenky hejtman Martin Netolický.

 

Czech and Then Some se společně se studenty Konzervatoře Pardubice a jejich uskupením Pardubická muzika představí na čtyřech koncertech. První se uskuteční ve čtvrtek 14. září od 18:30 v Parku U Tří pávů v Kutné Hoře. Další vystoupení je naplánováno na pátek 15. září v Areálu zdraví a sportu v Dolní Čermné. „Právě oblast Lanškrounska patřila mezi regiony, ze kterých do USA odcházelo velké množství lidí, a to i přímo z Dolní Čermné, a proto jsme se rozhodli jeden z koncertů uspořádat právě zde. V rámci kulturního večera, který začíná v 17:30, vystoupí také Folklorní soubor Jitřenka Dolní Čermná a místní kapela Evža band,“ upřesnil hejtman Martin Netolický.

 

O den později se obě hudební tělesa zúčastní festivalu k příležitosti 29. ročník udílení cen Františka Filipovského za dabing v Přelouči. Czech and Then Some vystoupí v 15:15 a Pardubická muzika v 16:45. Kromě nich se v rámci akce představí také Monika Absolonová nebo Banjo band Ivana Mládka. Závěrečný koncert je v plánu v neděli 17. září od 17:30 v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Vstupné na všechny koncerty je zdarma.

 

Kapela Czech and Then Some vznikla již v roce 1997. Většina členů kapely jsou potomci českých přistěhovalců do Spojených států primárně ve druhé polovině 19. století. Také prostřednictvím hudby se dlouhodobě snaží udržovat české tradice v Texasu. Kapela vystupuje na celé řadě velkých festivalů, mezi které patří National Polka Festival v Ennis či Westfest ve městě West. Kapela spolupracuje také s Velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu, kde opakovaně vystupovala. (DoB) Foto: Pk (Na snímku kapela Czech and Then Some)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu