Prostředky vyčleněny

Region - 19. 07. 2023
Prostředky vyčleněny

PARDUBICE - Radní Pardubického kraje na svém jednání rozhodli o rozdělení dalších finančních prostředků na pomoc vlastníkům významných památek v regionu. Patří mezi ně Larischova vila v Pardubicích, ale také hrad Cimburk nedaleko Městečka Trnávky. Celkem je v krajském rozpočtu na tyto účely letos vyčleněno 20 milionů korun.

 

„Z posledních schválených dotací je to například 200 tisíc korun pro výměnu okapového systému kostela sv. archanděla Michaela v Chrudimi. Současně bude vyčištěna i klenba kostela od ptačího trusu,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek. Další dotace putují třeba na konzervaci hradu Cimburk nad Městečkem Trnávkou (1 milion) a na opravu střešního pláště věže a fasády kostela v Jevíčku (200 tisíc).

 

Proměna Larischovy vily od roku 2016

 

Pokračovat bude také krajská podpora pro Larischovu vilu v Pardubicích, jejímž vlastníkem je Československá obec legionářská. „Dohodli jsme se na tom na našem posledním jednání s předsedou Československé obce legionářské Pavlem Budínským. Prozatím jsme v několika letech poskytli částku téměř 25 milionů korun a v letošním roce schválili krajští zastupitelé dalších pět milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl, že kraj podporuje záchranné práce ve vile již od roku 2016.

 

„První příspěvek jsme poskytli na sanaci dřevěných částí napadených dřevomorkou. Poté jsme pokračovali odstraněním havárie a zprovozněním věže, opravou fasády křídla hlavní budovy a dokončením pietních místností v suterénu. Stávající příspěvek by měl sloužit na dokončení oprav oken s výměnami vnějších křídel a dokončení oprav zbývajících fasád tak, aby byl objekt ze všech pohledových stran opravený,“ nastínil další postup hejtman Netolický.

 

Dotace pro obce s památkami UNESCO

 

Pardubický kraj má na svém území několik památek UNESCO a pro obce, na jejichž území se nacházejí, je určen zvláštní dotační titul. „Letos z něj čerpá například město Litomyšl 270 tisíc na mobilní pódium město Hlinsko 259 tisíc na depozitář pro uskladnění masopustních kostýmů a obec Semín 240 tisíc na revitalizaci zeleně v obci,“ dodal Roman Línek. (zun) Foto: Pk (Na snímku oprava fasády na Larischově vile v Pardubicích)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu