Pro kvalitní rehabilitaci zraněných

Region - 20. 07. 2023
Pro kvalitní rehabilitaci zraněných

UŽHOROD - Delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým zahájila ve středu krátkou pracovní návštěvu Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Tématem setkání v Užhorodě bylo především pokračování spolupráce na rozvojových projektech a humanitární pomoc.

V rámci pracovního programu nejprve zástupci Pardubického kraje a města Česká Třebová uctili památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, jehož busta zdobí centrum Užhorodu. V průběhu setkání s vedením Zakarpatské oblasti a vojenské správy byla projednávána především humanitární pomoc a další rozvojové projekty především v oblasti zdravotnictví.

 

„Na základě loňské cesty do Zakarpatí jsme se rozhodli částkou 1,5 milionu korun podpořit výstavbu výtahu v nemocnici pro válečné veterány, což usnadní fungování nejen pacientům, ale i personálu. Jen ze Zakarpatí bojuje přibližně 50 tisíc vojáků. Jejich zranění vyžadují specializovanou pomoc, a proto hovoříme o možné finanční pomoci ze strany českých krajů pro přestavbu bývalé nemocniční budovy na specializovanou rehabilitační nemocnici. Ukrajinská strana dokončuje přípravy projektu a následně budeme řešit, jakým způsobem bychom tomuto projektu, který má podporu nejen ukrajinského státu, ale také českého ministerstva zahraničí, mohli pomoci,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s delegací a předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem obě zdravotnická zařízení navštívil.

Ukrajina uctí poštovní známkou Josefa Gočára


Jedním z českých architektů, kteří se za první republiky podíleli na budování Užhorodu, byl také rodák z Pardubického kraje Josef Gočár. Tomu vzdává hold ukrajinská Ukrpošta, která na jeho počest vydává speciální edici poštovních známek. „Na tomto symbolickém kroku je patrné, v jaké úctě má Zakarpatská oblast období společného státu. Josef Gočár se v Užhorodě podílel na budování československé administrativní čtvrti Malé Galago, kde se mimo jiné dodnes nachází poštovní úřad, který právě Gočár navrhl. Pro nás je to o to symboličtější, že se jedná o rodáka z Pardubického kraje," uvedl Martin Netolický s tím, že známka bude uvedena do běžného oběhu. (DoB) Foto: Pk (Na snímku městská nemocnice v Užhorodě)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu