Další investice se připravují

Region - 26. 07. 2023
Další investice se připravují

PARDUBICKO - Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala souhrnnou zprávu o přípravě a realizaci investic. Jedná se o pravidelně předkládaný dokument, ze kterého plyne, že v prvním pololetí bylo rozestavěno 29 staveb s celkovými náklady ve výši 3,2 miliardy korun.

 

„Pardubický kraj je největším realitním vlastníkem a zároveň se domnívám, že také nejvýznamnějším investorem v regionu, a to společně se státem, který investuje primárně do stavby dálnice D35 a silnic prvních tříd. V prvním pololetí letošního roku se nám podařilo dokončit deset staveb s celkovými náklady téměř 830 milionů korun. Patří mezi ně například modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí do Skuhrova, vybudování obchvatu Kojic na silnici II/322 nebo dokončení přeměny Winternitzových automatických mlýnů na sídlo Gočárovy galerie,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast investic Roman Línek.

 

Výrazně větší část projektů Pardubický kraj v tuto chvíli z vlastních zdrojů, ale i za výrazného přispění evropských fondů realizuje. „Celkově máme nyní rozestavěno 29 staveb v celkové částce dosahující 3,2 miliardy korun. Výrazný podíl má samozřejmě stavba centrálního příjmu v Pardubické nemocnici, ale jsou zde také stavby z oblasti dopravy, školství, sociálních věcí či zdravotnictví,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že na konci prvního pololetí letošního roku probíhalo zadávací řízení na další tři stavby s předpokládanými náklady 231,6 milionu korun.

 

Vedle těchto krajských investic stojí samostatně investice zajišťované prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje. „V rámci přivaděčů na dálnici D35 byl navýšen roční příspěvek ze státního rozpočtu ve výši 150 milionů korun pro zajištění průběžného financování. Zároveň se podařilo usnesením vlády odstranit limity na jednotlivé akce, což nám umožní dofinancovat ty, které již máme připravené nebo dokonce zahájené,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš s tím, že z hlediska přípravy či samotné realizace řeší krajští silničáři dalších 35 staveb od rekonstrukce silnice III/3439 v Kladně až po rekonstrukci mostu Pavla Wonky v centru Pardubic. (DoB) Ilustrační foto: Pk (Na snímku Gočárova galerie)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu