Obnova dalších prostor zámku

Region - 27. 07. 2023
Obnova dalších prostor zámku

PARDUBICE - Společenskou část zámku má podle generelu rozvoje národní kulturní památky tvořit v severním křídle reprezentativní sál se zázemím. Projektová dokumentace je hotová a nyní vypsali radní Pardubického kraje výběrové řízení na dodavatele stavby.

 

Na zámku, který je v majetku kraje, nám zbývají ještě dvě velké stavby – společenský sál a návštěvnické centrum. Nyní jsme dali zelenou první z nich, společenskému sálu v předpokládané hodnotě stavební části 157 milionů korun včetně DPH. Vzhledem k závislosti akce na dotačním financování z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie jsme navrhli zvolit postup, kdy bude zhotovitel vyzván k přejímce staveniště až na základě informace o obdržení dotace,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

 

Reprezentativní prostory, kterými se v podstatě dokončí rekonstrukce zámeckého paláce, jsou vyprojektovány podle studie ateliéru AI – DESIGN architekty Evy Jiřičné. Realizační dokumentaci pak zpracoval ateliér Masák & Partner. Projekt zahrnuje především velký sál v 3. nadzemním podlaží, který byl v 16. století druhým největším sálem v Čechách po Vladislavském sále v Praze a zjevně se tu odehrávalo setkávání české šlechty s panovníkem. Jeho součástí bude i reprezentativní foyer a zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí v 2. nadzemním podlaží. Obě patra severního křídla tak budou tvořit organický celek, propojený skleněným schodištěm, kterým se právě Eva Jiřičná proslavila ve světě,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.

 

Sál bude mít kapacitu nad 200 osob a musí splňovat všechny akustické, estetické a požární parametry včetně bezbariérového přístupu. „Máme zkušenost s tím, že do prozatímního společenského sálu chodí za kulturou mnoho starších lidí, pro které je výstup po schodišti až do 3. patra obtížný, o imobilních návštěvnících ani nemluvě. Řešení pomocí jednoho kapacitního výtahu a jedné bezbariérové plošiny bylo poměrně složité, ale projektantům se to podařilo vymyslet tak, aby to bylo funkční. Počítáme, že stavba začne na počátku roku 2024, zhotovitel na ni bude mít 30 měsíců a pak dojde na vybavení interiérů,“ dodal Línek.

 

Součástí projektu bude doplnění mobiliáře 3. nadzemního podlaží, čímž také dojde k dokončení prohlídkového okruhu zámeckého paláce. „Chceme se pustit do odvážné rekonstrukce místnosti s nádherným  kazetovým stropem a nechat domalovat iluzivní malby na stěnách a vybavit ji kopiemi historického nábytku tak, aby se vrátila do své podoby ve 40. letech 16. století,“ prozradil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. (zun) Vizualizace: Pk (Foyer společenského sálu)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu