Pacienty přivítá Blériot

Region - 28. 07. 2023
Pacienty přivítá Blériot

PARDUBICE - I přes letní měsíce velmi intenzivně pokračují stavební práce na historicky největší krajské investici, kterou je stavba centrálního příjmu v Pardubické nemocnici. Důležitou zprávou je, že stavba probíhá dle stanoveného harmonogramu. Ke konci června bylo v rámci stavby prostavěno necelých 1,3 miliardy korun včetně daně z částky 1,8 miliardy korun včetně daně.

 

„Kromě pravidelných kontrolních dnů předkládáme pravidelně kvartálně zprávu o průběhu stavby centrálního urgentního příjmu, který je pro nás z hlediska investic speciálně sledovanou stavbou, jelikož se jedná o historicky největší akci v historii kraje v celkovém rozsahu 1,8 miliardy korun včetně daně,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

 

Stavba byla zahájena předáním staveniště 17. května 2021. Její dokončení je pak předpokládáno na konec letošního roku. „Již z dálky je patrné, že budova má z hlediska venkovního pohledu téměř svoji finální podobu. Z hlediska exteriéru probíhá montáž hliníkové a předsazené fasády budovy, zateplovacího systému, skladba střešního pláště a zemní práce pro komunikace a pokládání betonových prvků. V celé budově pak v těchto dnech řešíme rozvody či keramické obklady. Zároveň probíhá montáž výtahů, vnitřních dveří či konstrukce pro vestavby operačních sálů ve 4. patře. Ke konci června tak byla prostavěna částka dosahující 1,3 miliardy korun včetně daně, což také značí, že se blížíme do finále,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

 

Vedle samotné stavby jsou řešeny také dodávky potřebných zdravotnických technologií. „Všechny zdravotní technologie s vlivem na stavbu jsou již po uzavřené soutěži a máme podepsané smlouvy. Technické parametry zasmluvněného vybavení jsou průběžně Nemocnicí Pardubického kraje předkládány stavbě ke kontrole případných dopadů na stavbu samotnou. V současnosti se kontrolují a uzavírají aktualizované technické požadavky na napojení vysoutěžených sterilizátorů, angio, CT a RTG,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

 

Samotný objekt získá ve vstupním atriu svoji dominantu. Tou bude maketa letadla Blériot, s nímž aviatik Jan Kašpar uskutečnil v roce 13. května 1911 první let z Pardubic do Velké Chuchle. Maketa bude umístěna v otevřeném vnitřním atriu a její instalace se předpokládá na počátku roku 2024. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Na informaci o umístění repliky letadla zareagoval náš čtenář Jindřich Loužil. Rádi zveřejňujeme jeho upřesnění.

 

Potěšila zpráva o umístění repliky, ale jinak trochu zděšení. Víte, že ing. Kašpar do Prahy na Blériotu neletěl? Na Blériotu prováděl svoje první vzlety v roce 1910, ale do Prahy letěl na stroji vlastní konstrukce, samozřejmě originálním Blériotem silně inspirovaným, ale už dost rozdílné konstrukce, upravené pro dálkové lety. Proto asi nejsprávnější označení je od let. historika p. Svitáka "Kašpar JK systém Blériot".  Tedy aparát konstrukce ing. Kašpara, JK myslím proto, že iniciály byly na stroji přímo vyznačené. Mimochodem původní originální Blériot ing. Kašpara výr. číslo 76 shořel v hangáru v létě 1911.

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu