Neslyším ničeho

Region - 02. 08. 2023
Neslyším ničeho

PARDUBICKO - V příštím roce uplyne 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Ten se narodil v Litomyšli 2. března 1824 a zemřel o 60 let později v Praze. Jeho život a dílo si v příštím roce připomene také Pardubický kraj, který výrazným způsobem podpoří natočení hraného filmu s dokumentárními prvky s pracovním názvem Neslyším ničeho. O celém konceptu a zapojení do výročního Roku české hudby jednal hejtman Martin Netolický s tvůrci filmu Vítem Mazánkem a Lukášem Blažkem a starostou Litomyšle Danielem Brýdlem.

 

Bedřich Smetana je bezpochyby osobností přesahující hranice našeho kraje, ale i České republiky. Proto považuji za vhodné, abychom si jeho život a dílo obzvláště ve výročním roce, kdy uplyne 200 let od jeho narození a 140 let od úmrtí, připomínali. Příští rok je Rokem české hudby a jsem rád, že se k tomuto konceptu přistupuje centrálně a vláda uvolní na aktivity spojené nejen s Bedřichem Smetanou částku 200 milionů korun, což je garantováno jejím usnesením. My jsme již na konci roku otevřeli myšlenku natočení hraného dokumentárního filmu, který by postihoval některé i méně známé aspekty Smetanova života a zároveň jej svým zpracováním přibližoval i mladé generaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj přislíbil na tento mimořádný projekt uvolnit částku dvou milionů korun. Dílčím způsobem by se mohlo podílet také město Litomyšl, které přislíbilo zařazení premiéry filmu do doprovodného programu festivalu Smetanova Litomyšl.

 

Konkrétní koncept filmu představili kraji tvůrci z produkční společnosti 11:11 production Vít Mazánek a Lukáš Blažek. Oba tvůrci mají za sebou například filmy jako ATA či Stříbrné requiem, které mají velmi úzký vztah k regionu a diváci je mohli vidět také na obrazovkách České televize. (DoB) Reprofoto: ctidoma.cz

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu