Kunětická hora: rekordní návštěvnost

Region - 02. 08. 2023
Kunětická hora: rekordní návštěvnost

PARDUBICKO - V letošním červenci zaznamenala turistická oblast Pardubicka významný nárůst návštěvnosti, přičemž největším růstem se pyšní státní hrad Kunětická hora. Tento historický skvost se těší zvýšenému zájmu návštěvníků i díky dlouho očekávanému otevření nově renovovaného hradního paláce. Po dvou sezónách uzavření části komplexu kvůli opravám se brány paláce znovu otevřely dokořán a turisté neváhali využít této příležitosti.

 

Státní hrad Kunětická hora přivítal během července více než 11 tisíc platících návštěvníků, což je o téměř 8 tisíc více než za stejné období loni. Renovace hradního paláce se tak ukázala jako velký tahák a návštěvníci se rádi vrací do tohoto majestátního místa, aby se pokochali jeho krásou a poznali jeho historii,“ uvedla Markéta Krátká, ředitelka turistické oblasti Pardubicko spolku Pardubicko – Perníkové srdce Čech.

 

Ostatní turistické cíle na Pardubicku si ve většině případů udržují stabilní návštěvnost, která postupně směřuje k číslům z doby před pandemií COVID-19. Některé z atraktivit dokonce překonávají své předchozí rekordy, což svědčí o obnoveném zájmu turistů o destinaci.

 

Zelená brána v Pardubicích je jedním z příkladů této pozitivní tendence. „Její návštěvnost v červenci letošního roku byla dvojnásobná oproti stejnému měsíci roku 2019, tedy před vypuknutím pandemie. Tento úspěch je zároveň ukázkou toho, že snaha o obnovu cestovního ruchu na Pardubicku má pozitivní dopad,“ komentuje vývoj návštěvnosti Markéta Krátká.

 

Národní hřebčín Kladruby nad Labem, přestože zaznamenal "jen" necelých 7 tisíc návštěvníků, si stále udržuje enormní zájem veřejnosti. Je třeba zdůraznit, že tento pokles oproti předchozím letům je pouze optickým dojmem, neboť byla snížena kapacita prohlídek stájí o polovinu. „Nadšení a zájem o návštěvu hřebčína zůstávají vysoké. Návštěvníky vždy vyzýváme, aby si vstupenky na prohlídky rezervovali předem online, což je nejenom pohodlnější, ale také zajišťuje jejich místo,“ doplňuje ředitelka turistické oblasti Pardubicko.

 

Kdo nemá rád davy, měl by navštívit zámek v Cholticích, Království perníku pod Kunětickou horou, či se vzdělat v nových institucích, kterými jsou Památník Zámeček a Institut Paměti národa v Pardubicích. Jsou to zatím málo objevená místa, která stojí za navštívení.

 

Mezi další ukazatele, kterými hodnotíme zájem turistů, je vytíženost hromadných ubytovacích zařízení, tedy penzionů, hotelů a kempů, a také výše vybraných poplatků z pobytu. Ovšem tato čísla budou známa až za delší časové období,“ uzavírá Markéta Krátká. (zr) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku na jaře zpřístupněný hradní palác na Kunětické hoře)

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024