Jeďte na kole, dostanete najíst

Město Pardubice - 29. 04. 2024
Jeďte na kole, dostanete najíst

PARDUBICE - V úterý 30. dubna se můžou cyklisté těšit na speciální snídani. Radnice chystá znovuobnovení populární akce Snídaně pro cyklistu, při které kolaři dostanou jablka, perníky a ochranné prvky na kolo.

 

Jsem moc rád, že se tato akce do města vrací. Poslední snídaně proběhla v rámci týdne pro klima v roce 2021, což už nějaká doba je. Opět tedy budeme v úterý ráno rozdávat cyklistům snídani jako poděkování za to, že pro svou cestu do práce zvolili kolo a zlepšují náročnou dopravní situaci ve městě,” komentoval akci primátor Jan Nadrchal.

 

Snídani budou cyklistům rozdávat zaměstnanci pardubického magistrátu, včetně členů vedení a některých starostů městských obvodů. „Oproti minulým ročníkům jsme posílili stanoviště a nově nebudeme jen v širším centru města, ale například i v Pardubičkách nebo ve Svítkově. Kompletní seznam stanovišť Pardubáci naleznou na webu města a na facebookové události. Opět jsme vybírali cyklisty frekventovaná místa,“ přiblížila lokace náměstkyně zodpovědná za životní prostředí Jiřina Klčová.

 

S nápadem na pořádání akce přišel před 10 lety Vojtěch Jirsa, nynější zastupitel a bývalý městský koordinátor pro cyklodopravu. „Inspiroval jsem se v Dánsku, kde probíhala podobná akce. Těší mě, že se k ní po delší pauze opět vracíme a věřím, že tím můžeme spoluobčany motivovat k cestě na kole,” popsal zdroj inspirace Jirsa.

 

Na dobrovolníky, kteří budou rozpoznatelní podle speciálních triček a čepic, budou moci cyklisté narazit v úterý 30. dubna od 7:15.

 

Akce se koná den před vypuknutím celorepublikové výzvy Do práce na kole, do které se letos poprvé zapojí i pardubický magistrát a ve které město Pardubice soutěží o titul cykloměsto roku, který v loňském roce připadl sousednímu Hradci Králové. Díky této výzvě se ve městě uskuteční řada akcí na podporu cyklistiky, kromě již zmíněné Snídaně pro cyklistu to bude například o týden později – v úterý 7. května – i symbolická zahajovací cyklojízda pod taktovkou spolku Automat.

 

Současně město pracuje na podpoře sdílené mobility. „Vedení města podporuje sdílenou mobilitu. Dopravní podnik města Pardubic proto v naší spolupráci připravuje koncept vlastního řešení v úzkém navázání na městskou hromadnou dopravu tak, aby tento projekt byl pro občany a návštěvníky ještě atraktivnější,“ uzavřel náměstek zodpovědný za dopravu Jan Hrabal. (kvl) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Automatické mlýny poprvé

Automatické mlýny poprvé

Zámek Pardubice hostí v pátek zahájení Festivalu muzejních nocí

Vedení města debatovalo s poslanci

Vedení města debatovalo s poslanci

Mezi tématy nechyběla spalovna nebezpečných odpadů nebo areál bývalých kasáren

Pocta JUDr. Josefu Štolbovi

Pocta JUDr. Josefu Štolbovi

Pardubičtí turisté odhalili významnému občanovi desku na domě, kde žil

Pozor na spádové obvody

Pozor na spádové obvody

Pardubické mateřské školy otevírají dveře pro zápisy již za týden

Hasiči mají novou stříkačku

Hasiči mají novou stříkačku

Její nákup financovalo město Pardubice

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí