Cestovnímu ruchu se daří

Region - 18. 08. 2023
Cestovnímu ruchu se daří

PARDUBICKO - Cestovnímu ruchu se po covidových letech začíná zase dařit. A v některých oblastech zažívá boom, jaký tady roky nebyl. Podle dat Českého statistického úřadu se za druhé čtvrtletí tohoto roku v ubytovacích zařízeních našeho regionu ubytovalo přes 142 tisíc hostů, o osm procent více než loni. To je nejvíce za posledních 12 let a sezóna ještě zdaleka nekončí.

 

Podle výsledků za druhé čtvrtletí letošního roku došlo k nárůstu tuzemské i zahraniční klientely. „Jsou to velice zajímavá a pozitivní data. Nejvíce ubytovaných návštěvníků představují tradičně hosté z České republiky, těch bylo 124 tisíc a růst oproti loňsku je kolem šesti procent. Velice zajímavé jsou i statistiky u zahraničních turistů. U nás v regionu se jich ubytovalo necelých 19 tisíc a nárůst je to o zhruba 27 procent oproti minulému roku. Nejspíše zafungovaly marketingové kampaně, protože například u turistů z Polska je meziroční růst ve sledovaném období 52 procent, Německa 40 procent a Slovenska 23 procent. Jsou to samozřejmě čísla bez července a srpna, takže se dá očekávat, že letošní turistická sezóna bude vydařená a my na základě finálních dat začneme s kolegy z Destinační společnosti Východní Čechy připravovat kampaň na další rok,“ uvedl krajský radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.

 

Statistici evidují ve druhém kvartále letošního roku téměř 335 tisíc přenocování hostů. To je o 10 procent vyšší číslo než vloni. Průměrně turisté v Pardubickém kraji strávili dvě noci.

 

Jaké jsou nejoblíbenější turistické destinace v Pardubickém kraji? V létě turisté podnikají hlavně výlety do přírody, kde si užívají aktivní dovolenou, například pěší turistiku, cyklovýlety či výjezdy po řekách. „Velmi populární je například sjíždění trailů v bike areálech, kterých máme v kraji opravdu velký výběr – Singltrek Suchák, Trail park Dolní Morava, Bike resort Moravská Třebová, areál Peklák u České Třebové, Cyklopark Podhůra u Slatiňan a další. Velké množství originálních rozhleden a vyhlídkových míst láká k pohledu na krajinu z výšky, nejvíce navštěvovanou je stále Stezka v oblacích a Sky Bridge 721 na Dolní Moravě. Často návštěvníci kombinují aktivní turistiku s poznáváním památek, mezi nejnavštěvovanější patří Zámek Pardubice, Muzeum v přírodě Vysočina – Veselý Kopec, hrad Svojanov, hrad Kunětická hora, zámek Slatiňany, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Státní zámek Litomyšl a další. Významně se zvyšuje návštěvnost i na unikátních vojenských památkách na Králicku – tvrz Bouda, tvrz Hůrka, Vojenské muzeum Králíky,“ sdělila ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková.

 

Pardubický kraj však nabízí vyžití i ve dnech, kdy počasí příliš neláká na výlety ven. „Máme radost, že návštěvníci zjistili, že pokud není zrovna ideální počasí, tak mohou obdivovat unikátní východočeská muzea a galerie, například Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, Regionální muzea v Litomyšli, Chrudimi a Vysokém Mýtě, Muzeum dýmek v Proseči, Africké muzeum Emila Holuba v Holicích, Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě a další,“ dodal další oblíbené turistické destinace radní Krejčíř. (MiV) Ilustrační foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu