Deset rizikových ložisek

Region - 19. 08. 2023
Deset rizikových ložisek

BRANDÝS NAD ORLICÍ - Po několika dnech silných dešťů došlo ke zřícení části svahu nad silnicí III/3123 směrem na Pernou a Ústí nad Orlicí. Řešením situace se ve spolupráci s městem intenzivně zabývají také zástupci krajské samosprávy, jelikož silnice třetí třídy je krajským majetkem.

 

Přestože je komunikace z Brandýsa nad Orlicí směrem na Ústí nad Orlicí silnicí třetí třídy, tak je relativně velmi vytížená nejen osobní, ale také nákladní dopravou. K tomu se zde především v letních měsících přidávají také cyklisté, kteří se vydávají na cestu údolím Tiché Orlice. Skála je v majetku města, a proto budeme jednat společně o dalším postupu tak, aby nedošlo při potenciálním dalším sesuvu k ohrožení projíždějících vozidel na naší krajské komunikaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v tuto chvíli jsou na některých místech instalovány betonové zátarasy, jejichž délka se bude rozšiřovat.  

 

Na základě středeční odpolední komunikace se starostou Brandýsa nad Orlicí Vítem Zábranským se hejtman ve čtvrtek vydal na místo, aby se s aktuální situací blíže seznámil. „V tuto chvíli se jako nejdůležitější jeví odstranit potenciálně riziková ložiska, kterých je podle geologa přibližně deset. Samostatnou otázkou je pak rychlé zabezpečení komunikace ve formě zúžení do jednoho jízdního pruhu na vzdálené straně od svahu s řízením dopravy pomocí semaforů, což bychom chtěli zajistit ještě před víkendem. V době řízeného odstraňování části skály pak bude nutné komunikaci uzavřít na několik dní zcela,“ řekl hejtman Netolický s tím, že k poslednímu většímu sesuvu došlo v roce 2017 na části skály, která již není majetkem města, jež na svém úseku i za příspěvku kraje provádělo sanaci v letech 2004 – 2005. (DoB) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu