Pouze do této neděle

Region - 28. 08. 2023
Pouze do této neděle

PARDUBICE - Kdy jste je viděli na posledy? Třeba sýčka, sysla, modráska nebo koukol? Na tuto otázku dává odpovědi stejnojmenná výstava na pardubickém zámku. Pokud jste tuto velkou interaktivní expozici pro děti i dospělé ještě neviděli, máte poslední možnost. V neděli 3. září totiž končí. Prodloužit až do konce roku se ale Východočeskému muzeu podařilo výstavu o krojích.



Výstava Kdy jste je viděli naposledy? návštěvníky seznamuje s rostlinami a živočichy, které z našeho okolí postupně mizí, a odhaluje známé i překvapivé důvody postupujících negativních změn v naší přírodě. Rodiny s dětmi zde mohou zažít mnoho dobrodružství, včetně pátrání po stopách divokých zvířat nebo výstupu k sokolímu hnízdu. „Tato interaktivní výstava o přírodě přilákala za devět měsíců trvání přes 6500 zájemců a těší nás skvělé ohlasy na ni. Prodloužit ji ale nemůžeme, v listopadu v nových výstavních sálech vyroste výstava zaměřená přímo na rodiny s dětmi, která je vezme na cestu za zrodem moderních Pardubic,“ vysvětluje ředitel muzea Tomáš Libánek.



Končit měla původně i výstava o východočeských krojích nazvaná Jaké odění, takové uctění – nahlédnutí do šatníků východočeských venkovanů. „Projekt se zrodil ve spolupráci se středočeským Muzeem Ostrov lidových krojů a nyní se nám podařilo domluvit prodloužení zápůjček krojů a tedy i naší výstavy až do 31. prosince,“ raduje se ředitel. Výstava ve 2. patře paláce nabízí návštěvníkům jedinečný pohled na kroje východního Polabí, Orlických hor a dalších částí Pardubického kraje. Překrásně zdobené oděvy návštěvníkům vyprávějí příběhy minulých generací a mohou je inspirovat pro vlastní výtvory – například si ozdobit a odnést domů látkovou tašku. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu