Přijďte ochutnat Sluneční bárku

Region - 30. 08. 2023
Přijďte ochutnat Sluneční bárku

PARDUBICE - Milovníci historie a piva se mohou těšit na nevšední událost. V pátek 1. září od 19 hodin se v Zámecké kavárně uskuteční ochutnávka Sluneční bárky – nápoje inspirovaného nejstarším doloženým pivem ve střední Evropě. Chuť, která měla sbližovat s bohy, doplní i zážitek filmový v podobě krátkého dokumentu o unikátním bronzovém vědru, ve kterém bylo nejstarší pivo nalezeno. O tvorbě receptu bude mluvit jeho autor, pivovarník a chemik Lukáš Kučera.

 

„Akce začne promítáním 20minutového dokumentu Kráska z Kladiny, který odhaluje tajemství bronzového vědra objeveného v roce 2017 poblíž obce Kladina. Na základě analýzy obsahu vědra se podařilo týmu vědců v čele s chemikem Lukášem Kučerou rekonstruovat starodávný pivní recept, který přiblíží chuť tohoto unikátního nápoje,“ zve ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

 

Reálnou podobu tajemnému moku dal Pivovar Bohdaneč ve spolupráci s Experimentálním pivovarem Univerzity Palackého. Beseda s autorem receptu Lukášem Kučerou právě ze zmíněné Univerzity Palackého poté odhalí pozadí výroby tohoto nápoje, jehož chuť připomíná dnešní pivo typu gruit. „Jako člen týmu, který odhalil složení obsahu bronzového vědra, a milovník vaření piva jsem se pokusil pivo rekonstruovat. Kvasil jsem ho divokými kvasinkami, jako tomu bývalo dříve, a první várka byla velmi kyselá. Od té doby jsme ale recept vylepšili a nyní připomíná belgická piva typu gruit,“ vysvětluje Kučera.

 

Rezervace nutná!

 

Návštěvníci se mohou těšit i na gurmánský zážitek – grilovaná žebírka z nabídky Zámecké kavárny. Kapacita akce je omezena na 40 osob, doporučená je rezervace na e-mailu rezervace@vcm.cz. Vstup na akci je zdarma stejně jako první degustační sklenka piva.

 

Co je Sluneční bárka

 

Nápoj inspirovaný nejstarším pivem ve střední Evropě. Recepturu sestavil tým vědců na základě rozboru obsahu bronzového vědra objeveného v roce 2017 u obce Kladina na Pardubicku. V pivu vařeném z prosa se snoubila chuť světlíku, mochny, tužebníku, jitrocele, pelyňku a připomíná dnešní pivo typu Gruit. Nápoj měl sbližovat s Bohy.

 

Název Sluneční bárka vychází z výzdoby bronzové nádoby. Precizně propracované tepání bylo spojené s kultem Slunce. Tažní ptáci táhnou bárku se slunečním kruhem. Motiv odkazuje na náboženské zvyklosti lidí doby bronzové a jejich představy o fungování světa a vesmíru. Vzácné vědro je uložené ve sbírkách Východočeského muzea v Pardubicích. Nápoj připravili: Pivovar Bohdaneč, Východočeské muzeum v Pardubicích a Univerzita Palackého v Olomouci. Výsledky výzkumu týmu archeologů a přírodovědců byly publikovány v prestižním britském časopise Archaeometry vydávaném Oxfordskou univerzitou. (skp) Foto: VČM

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu