Dotační výzvy jsou výhodné

Region - 31. 08. 2023
Dotační výzvy jsou výhodné

PARDUBICE - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně s radním pro oblast školství Josefem Kozlem navštívili několik dní před začátkem nového školního roku Obchodní akademii v Pardubicích. Budova, ve které škola sídlí, byla až do roku 2020 v majetku města Pardubic. Po převodu na kraj začala příprava nezbytných úprav. Velkým projektem budou energetické úspory na hlavním objektu školy, tělocvičny a spojovacím krčku. Součástí bude zateplení, výměna oken, sanace vlhkosti a další nezbytné úpravy. Celkové předpokládané náklady činí 45 milionů korun včetně daně. Projekt bude předložen do 37. výzvy Operačního programu Životní prostředí.

 

„Budova obchodní akademie v Pardubicích patřila společně s objektem lanškrounského gymnázia mezi poslední školní budovy, které nebyly v majetku Pardubického kraje, a proto jsme do nich nemohli výrazněji investovat, což se samozřejmě na stavu budov promítlo. S městem Pardubice jsme se na převodu této budovy po řadě jednání dohodli a v lednu 2020 byla převedena na kraj. Ihned poté jsme začali řešit nezbytné opravy a zároveň plánovat větší projekty, které si tato budova v širším centru krajského města zaslouží. Čekali jsme mimo jiné také na vhodné dotační výzvy, které se u obdobných projektů snažíme vždy využívat a následně posuzovat jejich parametry a výhodnost pro konkrétní projekt,“ vysvětlil souvislosti hejtman Martin Netolický.

 

Ten se společně s radním pro oblast školství Josefem Kozlem seznámil s aktuálně připravovaným velkým projektem. „Jedná se o projekt v předpokládané hodnotě 45 milionů korun, na který chceme získat finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí. Dohodli jsme se, že potřebnost je v rámci budovy obchodní akademie opravdu velká a začneme připravovat všechny potřebné kroky k vyhlášení výběrového řízení,“ uvedl hejtman. „Projekt spočívá v zateplení obvodového pláště, střechy a výměny oken a dveří hlavního objektu školy, tělocvičny a spojovacího krčku. Zateplení půdy bude řešeno u hlavní budovy a zateplení střech u tělocvičny a spojovacího krčku. Přestože se nejedná o památku, ani o objekt v památkové zóně, objevují se na fasádě historizující prvky, a proto bude zateplení do ulic Štefánikova a Hlaváčova navrženo s ohledem na stávající vzhled fasády. V souvislosti s projektem bude nutné řešit také sanaci vlhkosti v suterénu školy,“ popsal parametry připravovaného projektu radní Josef Kozel. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu