Krajští silničáři mají nového ředitele

Region - 01. 09. 2023
Krajští silničáři mají nového ředitele

PARDUBICE - Dlouho avizovaná personální změna ve vedení Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) se dnes stala realitou. Od pátku 1. září mají krajští silničáři nového ředitele. Zdeněk Vašák, který v uplynulých osmi letech vedl Centrum pro regionální rozvoj České republiky, nahradil Miroslava Němce. Na nové vedení čeká řada výzev a úkolů. Některé z nich řešil Zdeněk Vašák se svým týmem na první oficiální poradě.

 

Jednání se zúčastnili i zástupci krajské samosprávy, kteří zároveň poděkovali bývalému řediteli Miroslavu Němcovi za více než dvacet let odvedené práce. „Nový ředitel Zdeněk Vašák má naši naprostou důvěru. Jedná se o zkušeného manažera, který již vedl velké organizace. Jeho hlavním úkolem bude dokončení transformace SÚS Pk a modernizace jejího chodu. Jeho velkou výhodou je i to, že dobře zná procesy týkající se získání dotačních titulů, protože evropské a státní fondy pravidelně využíváme při financování oprav silnic a chceme tak činit i do budoucna. Zdeňku Vašákovi přeji hodně elánu a pevných nervů, jeho práce není snadná, bude pod drobnohledem veřejnosti, ale já věřím, že vše zvládne a za krajský úřad mu vyjadřuji maximální podporu. Miroslavu Němcovi jsem poděkoval za jeho dlouholetou práci a jsem rád, že po krátkém přechodném období, kdy bude pomáhat novému řediteli s aklimatizací v nové práci, pak nastoupí na krajský úřad a jeho odbornost, znalosti a kontakty budeme moci dále využívat při správě komunikací,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

 

„Správa a údržba silnic má široké pole působnosti. Kromě údržby komunikací pro kraj také ve velké míře zajišťuje projektové řízení rekonstrukcí a modernizací silnic. Je to organizace, která ve vedení potřebuje především schopného manažera. V technických aspektech se bude moci nový ředitel opřít o tým silničářů s dlouholetou praxí. Těším se na spolupráci se Zdeňkem Vašákem, pracovně jsme se potkali již před lety, když pracoval pro Úřad Regionální rady NUTS II Severovýchod. Považuji ho nejenom za dobrého manažera, ale i inteligentního, slušného a moderně smýšlejícího člověka, který má na to SÚS Pk posunout, modernizovat a navázat na práci Miroslava Němce,“ dodal hejtman Martin Netolický.

 

Efektivnější a rychlejší „SUSka“

 

Nový ředitel již avizoval, že mezi jeho hlavní priority pro nejbližší budoucnost bude patřit nastavení strategie rozvoje organizace a zlepšení komunikace. „Práci v SÚS Pk beru jako službu veřejnosti. Mým hlavním cílem bude, aby řidiči jezdili po kvalitně udržovaných silnicích a dopředu věděli o tom, co se kde plánuje za rekonstrukce. Když jsem nastoupil v roce 2015 na Centrum pro regionální rozvoj, tak také procházelo významnou vnitřní změnou a nyní je z něj moderní organizace. Podobnou cestou se chci vydat i v novém působišti. Mé manažerské principy budou stejné. Kromě zefektivnění a zrychlení vnitřních procesů se společně se zřizovatelem budeme zabývat vizí, čeho a jak chceme v příštích letech dosáhnout. Kromě zajištění bezpečného a plynulého provozu na komunikacích II. a III. tříd musíme řešit plánované investice do silniční infrastruktury, pokračovat ve výstavbě přivaděčů, důležitou součástí naší práce je i údržba komunikací a obnova potřebného vybavení. Úkolů tedy bude celá řada, ale vždy mě bavilo hledat možnosti, jak se zlepšovat a poskytovat veřejnosti kvalitnější služby. Na novém zaměstnání se mi líbí také rozmanitost práce, kdy se každý den setkávám s novými lidmi a novými výzvami k řešení,“ sdělil Zdeněk Vašák.

 

Zároveň upozornil na to, že některé avizované změny ve fungování SÚS Pk začaly ještě před jeho nástupem. „Na jaře došlo k restrukturalizaci vedení organizace. Do plného provozu nyní přichází zavedení interního ekonomického a finančního controlingu. S nově nastavenou organizační strukturou a procesy jsem se v minulých týdnech podrobně seznamoval a v blízké budoucnosti se po celkové analýze chodu SÚS Pk rozhodnu, zda je toto nastavení funkční, nebo bude třeba přistoupit k dalším změnám,“ popisuje Zdeněk Vašák některé novinky v chodu organizace.

 

Dlouholetý ředitel Miroslav Němec prozatím řady SÚS Pk neopouští. „Panu Vašákovi přeji hlavně hodně štěstí a zdaru. Nějaký čas mu teď budu pomáhat s předáním funkce, aby byla změna ve vedení hladká a pokud možno bezproblémová. Naším společným cílem bude, aby byla veřejnost spokojená,“ řekl Miroslav Němec.

 

Kdo je nový ředitel SÚS Pk

 

Zdeněk Vašák (*1978) je absolventem České zemědělské univerzity v Praze. Od roku 2016 byl generálním ředitelem Centra pro regionální rozvoj České republiky, příspěvkové organizace s celostátní působností a 550 zaměstnanci. V letech 2012 – 2015 působil jako ředitel Úřadu Regionální rady NUTS II Severovýchod, kde byl předtím zaměstnaný jako vedoucí odboru metodického řízení a monitoringu. Zkušenosti má i z Ministerstva pro místní rozvoj ČR, kde v letech 2003 – 2006 zastával pozici regionálního metodika.

 

Tisíce kilometrů silnic a stovky mostů – to je práce SÚS Pk

 

SÚS Pk zajišťuje údržbu přes 3100 kilometrů krajských silnic II. a III. tříd, k tomu má ve správě přes 800 mostů. Příspěvková organizace Pardubického kraje vznikla v roce 2002 sloučením bývalých Správ a údržeb silnic Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí a Litomyšl. V rámci kraje působí v celkem 15 cestmistrovstvích, a to v Pardubicích, Přelouči, Holicích, Chrudimi, Třemošnici, Luži, Hlinsku, Běstovicích, Litomyšli, Poličce, Žamberku, Ústí nad Orlicí, Lanškrouně, Svitavách, Moravské Třebové a odloučeném pracovišti v Králíkách. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu