Pracovat s rodinou i s dalším zázemím

Region - 26. 10. 2023
Pracovat s rodinou i s dalším zázemím

CHRUDIM -  Na 80 odborníků se sjelo na mezioborovou konferenci s názvem „Cesta do hlubin dětské duše“, kterou uspořádalo místní Krizové centrum J. J. Pestalozziho. Ke svolání přiměl organizátory strmý nárůst případů, který se proti roku 2021 vloni zvýšil o 64 procent a letos bude vyšší zřejmě až o 100 procent.

 

Děti nejčastěji trápí nezvladatelné úzkosti, sociální fobie, myšlenky na sebevraždu, poruchy příjmu potravy, sebepoškozování, hledání smyslu života, násilí a stále více se objevují problémy se sexuální orientací či genderovou identitou, šikana či kyberšikana. Ohrožující dopad na děti mají také těžké rozvody či rozchody jejich rodičů. Všechna tato témata jsou v Centru téměř na denním pořádku,“ uvedla vedoucí Krizového centra Lenka Svobodová.

 

Jak sdílet informace

 

Jedním z cílů konference bylo poukázat na důležitost mezioborové spolupráce. „Jako funkční vnímáme spolupráci oborovou např. mezi naším Krizovým centrem a orgány sociálně právní ochrany dětí. Abychom mohli dětem co možná nejrychleji a nejefektivněji pomoci, potřebujeme ale pracovat nejen s dítětem a s rodiči, ale také spolupracovat s institucemi, se kterými je dítě, potažmo rodina v kontaktu - se školami, klinickými psychology, dětskými psychiatry, pediatry. Potýkáme se s nedostatečným sdílením informací z důvodu mlčenlivosti, s omezenými kapacitami dětských psychiatrů a psychoterapeutů,“ řekl ředitel Centra J. J. Pestalozziho  Pavel Tvrdík.

 

Zranitelnost dospívajících

 

Nejvíce rizikovou skupinou jsou mladiství a dospívající. Hůře vyjadřují své pocity a potřeby, vliv rodiny a prostředí u nich hraje mnohem významněji roli v rozvoji sebepoškozování či sebevražedných úvah. Příčiny problémů dětí a dospívajících odborníci spojují nejen s klinickými problémy, ale i s důsledky pandemie covidu-19, vlivem médií, se společenskou situaci spojenou s válkou, nejistotou pramenící z měnícího se světa, traumatizací ze strany rodičů, rozpadu rodiny, křehkostí dětí, málo času věnovaného dětem v rodinách. Na konferenci byly sdíleny příklady dobré praxe. Jako zásadní se ukazuje potřeba práce s rodinou v době, kdy jsou problémy ještě malé. Multidisciplinární pomoc potřebují především rodiče, kteří závažnost problémů přehlížejí nebo ji nedokážou identifikovat.

 

Psycholog navíc se hodí

 

Konference se uskutečnila pod záštitou krajského radního Pavla Šotoly, který se problematice duševního zdraví dlouhodobě věnuje. „Předávání informací a včasnost pomoci jsou nezbytné pro rychlou stabilitu dětí a zamezení prohlubování jejich krizí či traumat. Potřebných dětí přibývá a odborníků je nedostatek. Právě proto Pardubický kraj přidal ambulantní službě Krizového centra v Chrudimi jeden úvazek psychologa/terapeuta pro děti, zařazeného do sítě sociálních služeb kraje.“

 

Konference se zúčastnili zástupci samospráv ze sociální, zdravotnické a školské oblasti, zástupci školních zařízení, orgánů sociálně právní ochrany dětí, kriminální policie ČR, Probační a mediační služby a další. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024