O milnících a projektech

Region - 10. 11. 2023
O milnících a projektech

PARDUBICE - Jednou za rok se v režii Pardubického kraje setkávají zástupci kulturních institucí kraje a lidové kultury na diskuzním setkání. Místo akce se střídá a po Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi a Východočeském muzeu v Pardubicích přišla na řadu Gočárova galerie a její nové sídlo v Automatických mlýnech. Tradičně se tu předávají výroční ocenění a probírají důležité milníky v kultuře včetně dotačních možností kraje v této oblasti. Ty by se v příštím roce měly vrátit k úrovni předcovidových let a v případě památek dokonce navýšit.

 

„Uplynulý rok byl pro Pardubický kraj v kultuře velmi významný, protože jsme dokončili dva velké evropské projekty. Ten první vznikl na pardubickém zámku, kde Východočeské muzeum otevřelo zámecký okruh věnovaný slavnému rodu Pernštejnů a rané renesanci. Dalším velkým počinem byla rekonstrukce hlavní budovy Automatických mlýnů v Pardubicích pro Gočárovu galerii, která se završila v letošním roce. Pokračujeme také se zpřístupňováním hradu Rychmburk ve správě Regionálního muzea v Chrudimi a začínáme s etapovým budováním Technického muzea ve Vysokém Mýtě. Jsou to projekty zajímavé nejen pro turisty, ale také zvyšující kvalitu života a atraktivitu našich měst. Jsem také rád, že podle návrhu rozpočtu to vypadá, že se v podpoře kultury dostaneme ve většině podprogramů na předcovidová čísla a v oblasti památkové péče budou dotace dokonce o tři miliony vyšší,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.

 

Stavění májů je od letoška zapsaným zvykem

 

Pardubický kraj v oblasti tradiční lidové kultury velmi úzce spolupracuje s Muzeem v přírodě Vysočina. Díky tomu už více než 10 vede krajský seznam Nositelů tradic lidových řemesel, kde je zatím 13 řemeslníků, a Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. V něm je v současné době 11 zápisů. Tím posledním z letošního roku je stavění a kácení májí. „Tento zvyk je zastoupený ve všech čtyřech okresech našeho kraje, se zápisem na krajský seznam vyslovilo souhlas 30 obcí. Udržuje se jak na vesnicích, tak i v malých městech, v městských částech či větších městech. Pro mnoho pořadatelů je stavění máje otázkou prestiže,“ řekla Ilona Vojancová. Ta spolu s ředitelkou Muzea v přírodě Vysočina Magdou Křivanovou pogratulovala přítomným aktérům stavění májů z Pardubického kraje.

 

Historickým městem roku je Vysoké Mýto

 

Cenu za nejlepší regeneraci městské památkové zóny získalo za minulý rok město Vysoké Mýto. To slavilo své prvenství nejen v krajském kole, ale také v celostátním. V posledních deseti letech zažívá centrum města důkladnou renesanci památek a veřejného prostoru. Ta vyvrcholila v loňském roce naprosto unikátní obnovou hlavního vstupu do městské památkové zóny, který zahrnuje Pražskou bránu a sousedící Havlíčkovy sady se Šemberovým divadlem. Historické centrum města obklopuje na místech bývalých hradeb pás chráněných parků a sadů, který nemá v regionu obdobu. Město má také fond památkové péče určený pro stavební obnovu menších kulturních památek za využití tradičních materiálů a technologií. Zároveň pomáhá podnikatelů v památkové zóně se zkvalitněním reklamního označení provozoven podle platné vyhlášky města pro tuto oblast.

 

Symbolický šek s částkou 100 tisíc korun předal náměstek hejtmana Roman Línek starostovi Vysokého Mátu Františku Jiraskému.  „Získané prostředky v republikové i krajské v soutěži jsme využili na obnovu fasády Šemberova divadla. To prošlo už obměnou interiéru, před divadlem je parčík s fontánou, stromy a lavičkami a hezká fasáda divadla vše jen završí,“ prozradil starosta Vysoké Mýta. (zun) Foto: Pk (Snímek z předávání ocenění)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu