Vzdělání pro lidi od tří do 99 let

Publicistika - 05. 03. 2021
Vzdělání pro lidi od tří do 99 let

 

PARDUBICE - Vzdělávací programy a kurzy pro školy i veřejnost. Pro děti, studenty, dospělé, ale i rodiny s dětmi. Přehlídky, soutěže, stejně jako příměstské tábory a zájmové kroužky. To je jen krátký výčet aktivit, které se skrývají za tajemným názvem projektu Centrální polytechnické dílny (CPD), který by mohl začít fungovat už na podzim roku 2023 v areálu Automatických mlýnů. Jedná se navíc o naprosto unikátní projekt propojení veřejného a soukromého sektoru, který nemá v České republice obdoby.

 

Firmy mají zájem

 

„Bude nejen možné poskytnout lidem od tří do 99 let nadstandardní vzdělávání na evropské úrovni, ale zároveň proměnit areál v místo volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie. V dopoledních a odpoledních hodinách zde bude možná bloková výuka pro děti a žáky mateřských i základních škol, ale i pro studenty středních škol. Ti budou poznávat svět nejen prostřednictvím teorie, ale na základě konkrétního projektu a prožitku, zážitkových metod a experimentů. Pozdní odpoledne a víkendy budou určeny pro veřejnost, rodiny a jednotlivce všech generací včetně možností rekvalifikací a školení zaměstnanců firem z regionu,“ uvedl předseda Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozef Koprivňanský. Dodal, že o spolupráci už například projevila zájem řada regionálních firem, které by si tu chtěly začít vychovávat své budoucí zaměstnance.

 

Špičkové vybavení

 

„Velmi silně vnímáme poptávku z řad zaměstnavatelů po lidech vzdělaných v polytechnických oborech, které mají v našem regionu silnou tradici. Tato práce už dnes není o špinavých rukou, ale o využití moderních technologií a nástrojů. Naším cílem je vzbuzovat zájem u dětí o tyto obory již od předškolního věku. Tomu bude odpovídat i špičkové vybavení odborných učeben a laboratoří, Světa dětí pro předškoláky. Tahákem pro širokou veřejnost určitě bude Věda na kouli s imerzivním prostředím, kterou vyvinul Národní úřad pro oceán a atmosféru ve Spojených státech amerických, a pro kterou vytváří výukové programy i NASA ve střední Evropě v takovém rozsahu nic takového není. Špičkové vybavení, pomůcky a technologie budou stát okolo 85 milionů korun s tím, že dotace z ITI Hradecko-pardubické aglomerace pokryje téměř 70 milionů korun,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství a předseda spolku Jakub Rychtecký s tím, že zrekonstruované Automatické mlýny budou mít pro Pardubice vedle vzdělávání i z pohledu cestovního ruchu význam, jaký mají dnes Dolní Vítkovice pro Ostravu. 

 

Za kolik a kdy

 

 

Původní dotace na stavební část měla činit 139,7 milionu korun, nově by po navýšení mohla dosáhnout více než 170,7 milionu korun. Město má nyní v rozpočtu v rámci schváleného finálního investičního záměru připraveno na stavební část celkem přes 313 milionů korun včetně 20milionové rezervy a vedlejších rozpočtových nákladů, jako je stavební dozor investora a podobně.  Radnici totiž ještě čekají další související výběrová řízení nutná pro realizaci projektu v areálu Automatických mlýnů, hledat bude dodavatele na přípojky slaboproudu, úpravy části veřejných prostranství a řešení infrastruktury nadřazených sítí. „Stavba by podle smlouvy o dílo měla trvat 27 měsíců. Na jaře roku 2023, pokud půjde vše bez komplikací, by měla být stavební část hotová,“ uvedl k tomu v tiskové zprávě primátor Martin Charvát, který má v gesci investice města. Do nového objektu se přestěhuje i Galerie města Pardubic, která je nyní v nájmu na Příhrádku, vzniknou zde i residenční ateliéry, prostor chce město využívat také jako urbancentrum pro setkávání s občany.

Koordinátorka projektu a místopředsedkyně spolku Gisela Kostelecká, která je zároveň ředitelkou ZŠ Staňkova v Pardubicích, v projektu už ve spolupráci s univerzitami a dalšími odborníky ze školství a praxe vytýčila desítky možných kurzů. Zaměřují se hlavně u dětí prakticky na všechny předměty, které se učí s důrazem na ty polytechnické. Pro dospělé se připravují odborné kvalifikační obory, jako jsou například pedagogika a sociální služby, umění a užité umění, ale rovněž tak strojírenství nebo práce se dřevem a výroba hudebních nástrojů. Část projektů počítá i se zapojením osob s lehkou mentální dysfunkcí, zkrátka nepřijdou ani zdravotně handicapovaní. BOHUMIL ROUB, Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ  (Na snímku ze začátku ledna demolice objektů v areálu Automatických mlýnů, jíž byly zahájeny stavební práce)

 

 

Mohlo by vás zajímat:

O fotbale s Milanem Cimflem

O fotbale s Milanem Cimflem

Návrat dětí ke sportu bude až to poslední…

Rozhovor s jubilantem

Rozhovor s jubilantem

„Demokracie do sportu nepatří ani v dnešní době,“ říká Zdeněk Uher

Navštívit všechny státy světa

Navštívit všechny státy světa

S pardubickým cestovatelem, který jako první Čech zdolal sám Hedvábnou stezku

Npor. Vratislav Šembera: Chci zatraktivnit výcvik

Npor. Vratislav Šembera: Chci zatraktivnit výcvik

Rozhovor s velitelem pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství

Roman Línek: Současné investice pokračují

Roman Línek: Současné investice pokračují

Rozhovor s náměstkem hejtmana Pardubického kraje

Duchovní svět Bohuslava Reynka

Duchovní svět Bohuslava Reynka

Mimořádný zážitek nabízí výstava Ruka v rouně, připravená Východočeskou galerií