Spisovatelka, divadlo i hodináři

Region - 21. 11. 2023
Spisovatelka, divadlo i hodináři

PARDUBICE - Slavnostní tečku za letošním ročníkem Dopravního festivalu udělalo v prostorách Gočárovy galerie v Automatických mlýnech předávání ocenění nesoucích jména zakladatelů dopravy – Jana Kašpara, Jana Pernera a Josefa Ressela. Ceny udílejí neziskové spolky, které už desetiletí přispívají k propagaci těchto historických osobností ve spojení s novodobými dopravními projekty. Partnery jim v tom jsou Pardubický kraj a Statutární město Pardubice, odborným garantem je Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

 

„Odkaz slavných rodáků našeho kraje bychom si měli neustále připomínat a jsem rád, že se tomu tak děje i díky spolkům, které nesou jméno pánů Kašpara, Pernera a Ressela. Když se to vše propojí s nádherným prostorem Winternitzových automatických mlýnů a naší Gočárovy galerie, která nese jméno dalšího z velikánů s rodištěm v Pardubickém kraji, tak vzniká symbióza, na kterou bychom měli být právem hrdí,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.

 

Den dopravy má letos za sebou několik milníků. Květnové oslavy 140. výročí narození prvního českého aviatika Jana Kašpara, která zároveň vzdala hold letos zesnulému spoluzakladateli Aviatické pouti Josefu Hadincovi. V rámci programu byla také odhalena v pardubickém parku Bratranců Veverkových pamětní vzpomínková deska připomínající praneteř legendárního letce Evu Perrovou-Šedivcovou. Premiéru měly zároveň hodinky Jana Kašpara, které v limitované edici vytvořila společnost ELTON hodinářská z Nového Města nad Metují.

 

Vedle Jana Kašpara, který dostal letos ke svému výročí hodinky, nezůstal zkrátka ani chrudimský vynálezce Josef Ressel. Od jeho narození uplynulo 230 let a frontman skupiny Chinaski Michal Malátný v den výročí přímo před Resselovým pomníkem pokřtil limitovanou edici triček s resselovským motivem.

 

Důstojnou připomínku svého narození měl ve městě na soutoku Labe a Chrudimky i třetí z významných zakladatelů dopravy, stavitel a projektant železnic Jan Perner. Happeningu u jeho sochy stojící před hlavním vlakovým nádražím v Pardubicích se zúčastnil osobně ministr dopravy Martin Kupka, který tady položil věnec společně s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou. V rámci pernerovských oslav byl připomenut i letos zesnulý architekt Miroslav Řepa. Ten ovlivňoval podobu rekonstrukce pardubického vlakového nádraží jako držitel práv ke stavbám svého otce Karla, z jehož rýsovacího prkna toto nádraží vzešlo.

„Je až s podivem, jak významné osobnosti pro oblast dopravy tento kraj historii dal. Ať je to oblast železnice, vodní dopravy nebo létání. A nejsou to pochopitelně jenom tito tři. My se dnes na jejich odkaz snažíme navázat budováním Dopravního uzlu Pardubice,“ řekl senátor a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

 

„Vlastně až s historickým odstupem oceňujeme přínos průkopníků dopravy pro město Pardubice. Bez dopravní obsluhy, bez potkávání druhů dopravy by Pardubice nebyly tím, čím jsou. Díky křížení druhů dopravy jsou Pardubice jedním z nejatraktivnějších míst pro podnikatele a investory, kteří oceňují polohu našeho města i jeho dopravní napojení. Budoucnost vidím i v cargo letecké dopravě, které může nabídnout zázemí pardubické letiště,“ uvedl při příležitosti slavnostního aktu primátor Statutárního města Pardubic Jan Nadrchal.

 

Událostem a kulatými výročími nabitému roku nasadilo korunu slavnostní udílení cen. Jako první si pro Cenu Jana Kašpara přišla pardubická spisovatelka Iva Tajovská. Ta se ve své zatím poslední knize s názvem „A lampa ještě hořela“ zaměřila na dění od začátku dvacátého století po jeho sedmdesátá léta. Vypráví v ní mimo jiné i příběh právě prvního českého aviatika. Kniha zaznamenala u čtenářů velký úspěch, v internetové databázi knih ji hodnotí velmi solidními 86 procenty. Cenu převzala přímo Iva Tajovská.

 

Stejného ocenění se dostalo Východočeskému divadlu Pardubice. To letos na podzim uvedlo premiéru muzikálu „Do nebes“. I toto umělecké ztvárnění období, kdy se lidé vydávali k oblakům na strojích těžších než vzduch, se dočkalo velmi kladných recenzí. Muzikál režíroval Radek Balaš, hudebně se pod ním podepsal Ondřej Brousek. Cenu převzala divadelní představitelka matky Jana Kašpara Petra Janečková, představitel Barona Artura Krause Ladislav Špiner a dramaturgyně Jana Pithartová.

 

Třetí z letos udělených Cen Jana Kašpara obdržela česká společnost ELTON hodinářská z Nového Města nad Metují. Ta už od roku 1949 vyrábí hodinky Prim, které kompletně vznikají právě v Eltonu. Právě v Pardubicích u příležitosti výročí narození představila společnost limitovanou edici hodinek nazvaných Jan Kašpar. Mnoho detailů, které exkluzívní náramkové hodinky zdobí, odkazuje na slavného aviatika a jeho přelet z Pardubic do Prahy. Ocenění designér hodinek Lukáš Tláskal a business manažer František Brezík.

 

Cena Jana Pernera má letos jediného laureáta. Ten si už bohužel pro své ocenění přijít nemohl. Stal se jím in memoriam architekt Miroslav Řepa. Významný architekt navázal na svého slavného otce Karla. Sám proslul svým velkým podílem na vzniku československých pavilonů na výstavách EXPO nebo návrhem zlínského divadla. Cenu za rodinu architekta Řepy převzal ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal.

 

Ceny Josefa Ressela putují letos hned na dvě místa. Tím prvním je Námořní muzeum Veletov. To je možné navštívit nedaleko Týnce nad Labem, spolek Česká lodní společnost, který ho provozuje, mimo jiné připomíná tradice a historii českých námořníků. Vedle toho se také snaží získávat co největší množství artefaktů z doby fungování naší námořní plavby. Pro ocenění si přišla Zuzana Hledíková, předsedkyně spolku Česká lodní společnost. Spolu s ní do Pardubic dorazil i kapitán dálné plavby Karel Zeman a iniciátor vzniku muzea Martin Bednář.

 

Druhá z udělených cen míří do Chrudimi, a to projektu Čeští mistři. Za ním stojí společnost CityZen založená před pěti lety. Ta se specializuje na výrobu unikátního oblečení, na němž se neusazují nečistoty. Její součástí je nezisková organizace Čeští mistři, která má propagovat národnost a povědomí o české historii. Letos u příležitosti výročí narození Josefa Ressela přišla s tričkem právě s resselovským motivem. Cenu převzal ředitel CityZen Pavel Hrstka a předsedkyně spolku Čeští mistři Lenka Jehličková. (zr) Foto: PETR ŠEDIVÝ (Na snímku Jan Kašpar, jak ho ztvárňuje Štěpán Pospíšil v oceněné inscenaci Východočeského divadla Do nebes!)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu