Podvádělo se odjakživa

Region - 22. 11. 2023
Podvádělo se odjakživa

CHRUDIMSKO - V řadě nálezů historických mincí či drahých kovů v Pardubickém kraji se před pár lety objevil zcela mimořádný případ. Regionálnímu muzeu v Chrudimi byl v květnu 2019 oznámen nález mincí a polotovarů pocházejících z první poloviny 15. století nedaleko zříceniny hradu Strádov poblíž Nasavrk. Po bližším zkoumání se ale ukázalo, že se jedná o pozůstatek penězokazecké dílny.

 

„Pro historiky je to velmi zajímavý fakt. Ovšem pro úřední zhodnocení odměny pro nálezce to bylo složitější v tom, že hodnota obsažených drahých kovů byla poměrně malá. Proto jsme čekali na odborné vyčíslení kulturně historické hodnoty. Archeologický ústav ji stanovil na 95 700 korun a nyní jsme na jednání Rady Pardubického kraje mohli odsouhlasit odměnu 10 tisíc korun pro náhodného nálezce,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.

 

Pardubický kraj tak do své sbírky získal velmi hodnotný nález tvořený 290 artefakty, který byl odborně archeologicky vyzvednut a z něhož zejména polotovary padělaných mincí představují cenný zdroj vědeckých informací. Kulturně historický význam nalezeného souboru spočívá především v jeho úplnosti. Zejména nalezené polotovary padělaných mincí a získaný odpadní materiál představují cenný zdroj vědeckých informací zásadních pro výzkum fenoménu padělatelských dílen pozdního středověku z hlediska historických a společenských souvislostí a také technologického výzkumu.

 

Odborníci vysoce ocenili skutečnost, že nálezce postupoval po nalezení prvního artefaktu zcela správně, kontaktoval muzeum a tím umožnil profesionální dokumentaci a zhodnocení nálezu.

 

Středověké tresty za padělání peněz byly kruté

 

Není bez zajímavosti, že mezi penězokaze patřili samotní mincíři z oficiálních mincoven nebo obyčejní měšťané a vesničané, kteří se snažili lehce zbohatnout. Neodradily je ani kruté tresty. Dopadeným „řezačům", kteří brousili pravé mince a ze získaného materiálu odlévali nová platidla, kat odřezával nos, uši nebo ruce.

 

Zákoník císaře Maxmiliána I. z roku 1499 nařizoval trest ohněm, uvaření ve vřelém oleji, smrt škrcením či smýkáním. Král Jiří z Poděbrad stanovil, aby provinilci „ztratili hrdlo". Zemský zákoník z roku 1500 určil trest upálení zaživa. Za vlády českého krále Přemysla Otakara II. byl padělateli zabaven veškerý majetek a následně byl usmrcen. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu