Zahrajte si Pardubice!

Region - 23. 11. 2023
Zahrajte si Pardubice!

PARDUBICE - Nastupte do vlaku, čeká vás daleká cesta! Na jejím konci se z malého městečka stanou velké moderní Pardubice. Vede přes mnoho významných okamžiků a před vámi po ní šlo nespočet pozoruhodných lidí. Vydejte se na dobrodružnou cestu časem pro malé objevitele, na výstavu Zahraj si Pardubice! Význačné milníky města od roku 1845 až do 30. let 20. století poznáte díky vzácným předmětům z naší sbírky i zábavným hračkám, originálním hrám a stavbám, a to všemi smysly. Nová výstava Východočeského muzea v Pardubicích se na zámku otevírá veřejnosti v pátek 24. listopadu.

 

„Pardubice měly v minulosti jen několik zářných okamžiků, které je posunuly mezi elitu měst. Pernštejnskou etapu nyní připomíná návštěvnický okruh na zámku a to, co se stalo z Pardubic poté, co tudy vedl Jan Perner novou železnici, uvidíte, nebo vlastně prožijete na této výstavě,“ komentoval výstavu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který nad ní převzal záštitu.

 

Od kolejí do oblak

 

Příběh proměny ospalého městečka v moderní město začíná v roce 1845, uprostřed fantastického století páry. „Potkáte v něm Jana Pernera, vystoupáte ke hvězdám s pomocí barona Artura Krause, vyzkoušíte své fotografické umění v ateliéru Josefa Pírky a zasednete do škamen některé z nových škol. Poznáte počátky závodění na koních i motocyklech a budete svědky prvního vzletu Jana Kašpara. Zažijete zrod továren jako Fantovy rafinerie, Franckovky nebo Explosie, význačných budov – divadla či hotelu Grand,“ shrnul rušné období pardubické historie a náplň výstavy ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

Podařilo se v ní skloubit hravé prvky, na kterých si především děti mohou historii osahat, vyzkoušet a zahrát, s artefakty, které muzeum opatruje ve své sbírce. Zatímco menší návštěvníci budou brázdit Pardubice vlakem, letadlem, na motorce nebo na koni, jejich dospělý doprovod může objevovat okolnosti příjezdu prvního vlaku, vzletu prvního letadla, historii sportu. Stranou nezůstane budování škol, divadla a továren.

 

Nostalgie kamenné stavebnice

 

Svět snílků, vynálezců a imaginace na výstavě vykouzlí Richterova Kotvová kamenná stavebnice, dobový fenomén, který se zhmotnil v kulisy výstavy. „Celým názvem Richterova kotvová kamenná stavebnice, vyráběná od 80. let 19. století v německém Rudolstadtu, dala výstavě výtvarný ráz i barevnost. Kostky ze směsi písku, křídy a lněného oleje se vyráběly ve třech barvách – červené barvě cihel, žluté barvě kamene a modré barvě břidlice pro střechy. Tyto dílky mají hladký povrch, jsou těžké a držení budov je založeno pouze na statice,“ vysvětlila hlavní kurátorka výstavy Daniela Klvaňová. „S opravdovou kamennou stavebnicí si návštěvníci mohou také pohrát,“ dodala.

 

Výstava Zahraj si Pardubice! je ve výstavních sálech v hospodářských budovách zámku otevřena od úterý do neděle od 10 do 18 hodin, potrvá do 8. září 2024. Vstupné je 140 korun, snížené 90 korun, rodinné 320 korun. (skp) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu